Чи зможе Європа обійтися без українського ріпаку у новому сезоні?

Джерело:  УкрАгроКонсалт
ріпак
UkrAgroConsult

Автори статей:

Наближення нового сезону, невизначеність у роботі зернового коридору та подальшої політики ЄС щодо заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України змушує вкотре повертатися до теми ріпакового ринку та перспектив 2023/24 МР. Сьогодні сфокусуємось на європейських імпортерах, як ключових покупцях українського ріпаку, та світових конкурентах.

Країни ЄС

– згідно з травневим звітом європейського агентства MARS, прогноз урожайності ріпаку в Європі в 2023/24 МР підвищено до 3,34 т/га (3,31 т/га – у квітневому звіті, 3,33 т/га – у 2022 році)

– площі ріпаку збільшуються четвертий рік поспіль

– прогноз урожаю ріпаку +3,3% до 2022 року.

– ключові виробники ріпаку в Європі – Франція, Німеччина, Польща та Румунія також є найбільшими імпортерами ріпаку з України у 2022/23 МР

-прогноз урожаю ріпаку у 2023 році у цих країнах:

  • Франція (+0,7% до 2022 року)
  • Німеччина (+5,4%)
  • Польща (-7,7%)
  • Румунія (+33,6%)

– у 2022/23 МР відбулася часткова переорієнтація експорту ріпаку з України – значне зростання відвантажень до Румунії та Польщі при зниженні експорту до Німеччини, Бельгії та Франції

– дана ситуація не призвела до суттєвих змін товарних потоків усередині Європи – кінцевими споживачами залишаються найбільші європейські виробники ріпакової олії – Німеччина, Бельгія, Франція, Нідерланди, Чехія, проте призвела до збільшення запасів ріпаку в Європі на початок 2023/24 МР.

Перспективи торгівлі України з ЄС у 2023/24 МР

– на рік продовжено режим безмитної торгівлі України з ЄС (до червня 2024 року)

– заборона на імпорт ріпаку до п’яти східноєвропейських країн (Румунія, Болгарія, Польща, Угорщина, Словаччина) закінчується 5 червня, враховуючи прогноз зростання врожаю та високі перехідні запаси в ЄС, може постати питання про продовження заборони до кінця календарного року з метою захисту внутрішнього ринку ЄС

– глобально взаємний інтерес України та ЄС у торгівлі ріпаком очевидний, отже, ринок ЄС в любому випадку буде потребувати український ріпак. Тому слід очікувати позитивні сигнали та новини з боку ЄС.

На момент написання матеріалу Єврокомісія продовжила до 15 вересня заборону на імпорт українського зерна, соняшнику та ріпаку до п’яти країн ЄС.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!