Чи готовий аграрний сектор ЄС до нових правил щодо вирубки лісів?

Джерело:  УкрАгроКонсалт
пальма
UkrAgroConsult

Нові правила захисту лісів у Європі швидко наближаються, але зростає занепокоєння, що агропродовольча промисловість не буде готова вчасно до нових умов. Це те, що може суттєво змінити торгові потоки, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Регламент Європейського Союзу про вирубку лісів, який набирає чинності 30 грудня 2024 року, забороняє імпорт товарів і пов’язаних із ними продуктів, вирощених на землях, на яких була проведена вирубка лісів після 2020 року. Компанії повинні відстежити свої ланцюги поставок і довести це, інакше їм загрожують великі штрафи.

Але оскільки більшість технічних деталей ще не розкрито, критика зростає. В останні місяці низка галузевих груп висловили занепокоєння щодо імплементації закону, який має на меті допомогти впоратися зі зміною клімату та захистити біорізноманіття.

Кілька держав-членів ЄС закликали до «швидкого перегляду» правил, щоб вони не завдали шкоди аграрному сектору, а також до тривалого перехідного періоду, щоб компанії мали достатньо часу для підготовки.

Офіційні особи вже відклали класифікацію країн-постачальників за їхнім статусом ризику, але наразі немає жодних ознак подальших затримок або значущих коригувань правил. На минулому тижні Європейська комісія повідомила державам-членам, що вона досягне встановлених термінів і запровадить інформаційну систему до грудня 2024 року.

Є ознаки того, що майбутній закон вже вносить свої корективи у торгівлю. Відповідно до звіту Коаліції прозорості пальмової олії, підготовленого консалтинговою компанією 3Keel, постачальники пальмової олії почали перенаправляти товар, який не можна повністю відстежити, в регіони за межами ЄС.

Тепер є занепокоєння, що подібне станеться з соєю. Це тому, що більшість трейдерів не змогли переконатися, що вони узгоджуються з кінцевою датою, для якої соя вважається прийнятною, йдеться у звіті 3Keel для Soy Transparency Coalition.

«Існує ризик розірвання глобального ланцюжка поставок, оскільки сою із високим ризиком відправляють в регіони, де ще немає такого ж рівня регулювання, як в ЄС», – повідомили у 3Keel.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!