Чи бути експорту соняшнику?

Джерело:  УкрАгроКонсалт
соняшник
UkrAgroConsult

Автори статей:

Традиційно Україна спеціалізується на експорті олії, займаючи лідируючу позицію на світовому ринку. Однак логістичні труднощі з експортом олії призвели до різкого зростання експорту соняшнику. В 2021/22 МР це було прийнятно з огляду на рекордний врожай соняшнику та високі запаси нереалізованого соняшнику із-за зупинки багатьох заводів.

Але в новому 2022/23 МР високий експорт соняшнику, який по оцінкам УкрАгроКонсалт може бути більше ніж 2,2 млн т, на фоні низького врожаю може спровокувати низку проблем  для колись ефективної і прибуткової олійно-жирової галузі.

Особливу небезпеку високий експорт соняшнику становить для роботи масложирових заводів, які можуть зіткнутися з дефіцитом соняшнику і неможливості запустити заводи. Крім того, Україна може поступово втрати  першу позицію в глобальному експорті соняшникової олії.

Тому питання регулювання експорту насіння соняшнику з України є досить актуальним.

24 лютого ВР ухвалила закон № 8274, яким змінюється порядок нарахування експортного мита на низку продуктів, у тому числі соняшник.

Відповідно до закону, товар не може бути експортований за ціною, нижчою за встановлену профільним відомством. Ймовірно, ціна встановлюватиметься Мінекономіки 1 раз на місяць. Відповідно до закону ціна визначається на основі біржових котирувань або на сам товар або на сировинні складові, оскільки закон також регулює ціни на продукти переробки.

У випадку з соняшником визначення ціни на основі бірж буде складним, оскільки бірж з актуальними цінами, які торгують соняшником чи олією немає. Даною біржою могла б стати біржа СME Group, проте на даний момент існує безліч неясностей із встановленням ціни, базису поставки, якісних показників та багато іншого.

Безумовно, наслідком введення закону стануть нові тренди.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «ОЛІЯ ПРИЧОРНОМОР’Я» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!