Чорноморсько-Дунайський регіон у новому сезоні збере значно менше соняшнику ніж у минулому році

Джерело:  УкрАгроКонсалт
соняшник спека
UkrAgroConsult

Автор статті:

Спекотне літо стає серйозним випробуванням для сільськогосподарських культур в Україні, росії та країнах ЄС та навіть для більш стійкого до таких умов соняшнику. Аномальні максимуми температур, які фіксувались в липні в сукупності з ґрунтовою посухою вкрай негативно вплинули на прогнози урожайності та перспективи нового врожаю.

Який вплив чинять такі погодні умови на рослини? Внаслідок надзвичайно високого рівня середніх добових температур та стрімкого накопичення ефективного тепла, яке значно перевищує середні багаторічні показники, відмічається скорочення міжфазних періодів розвитку соняшнику, що може призвести до передчасного завершення вегетаційного періоду та зменшення урожаю. Крім того, такі погодні умови у денні години призводять до в’янення рослин, місцями навіть до засихання та повної загибелі рослин від посухи.

Агенція MARS у липневому звіті знизила прогнози урожайності майже для всіх агрокультур в ЄС. По соняшнику – з 2,2 т/га до 2,09 т/га, що буде на 2% менше, ніж в середньому за 5 років.

Поточний прогноз урожаю соняшнику погіршився для всіх країн Чорноморсько-Дунайського регіону. Загалом у 2024/25 МР урожай знизиться на 8%. Уникнути зниження врожаю, нажаль, не вдасться жодній країні.

Влив погодних катаклізмів та ризиків на агро виробництво та експорт, а також актуальні прогнози та тенденції ринків Чорноморсько-Дунайського регіону стануть одними з ключових тем на Міжнародній конференції BLACK SEA Oil TRADE – 2024, яка відбудеться 15 жовтня 2024 року в Бухаресті.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «BLACK SEA & DANUBE OILSEED REPORT» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!