Чорне море ще довго не буде безпечним для експорту українського зерна, – думка

Джерело:  AgroTimes
блокада

Чорне море у довгостроковій перспективі не можна розглядати як безпечний маршрут для України, навіть після завершення бойових дій.

Про це у Берліні повідомив Федеральний міністр продовольства та сільського господарства ФРН Джем Оздемір під час зустрічі з міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським та парламентським держсекретарем Міністерства цифрових технологій і транспорту Олівером Лукшичем.

За даними пресслужби Міністерства аграрної політики та продовольства України, міністр сільського господарства ФРН зазначив, що наразі потрібно створення не тимчасових, а постійних альтернативних маршрутів із вивезення зерна з української території.

«Чорне море у довгостроковій перспективі не можна розглядати як безпечний маршрут для України, навіть після завершення бойових дій», – підкреслив Джем Оздемір на пресконференції.

Тому, за словами міністра, «потрібно шукати один чи кілька постійних альтернативних маршрутів».

«Росіяни імітують ситуацію, показуючи, як вони вболівають за продовольчу безпеку, виступають за недопущення голоду. Але їх дії повністю протилежні словам. Прикладом цього є знищення портів. А це означає тільки одне: Україна за підтримки ЄС має і надалі розвивати альтернативні маршрути експорту своєї продукції – на постійній основі, запобігаючи падінню експортних показників», – підкреслив Микола Сольський.

Як зазначив міністр агрополітики, уже за місяць через європейські порти та залізницю йтиме європейське зерно, що створить додаткове навантаження на логістику. Він ініціював зустріч із міністрами сільського господарства та міністрами інфраструктури ЄС, основними операторами, щоб за результатами обговорень визначити операторів, які розширять базу європейських зерновозів.

Україні потрібно вивезти 18 млн тонн старого врожаю. Ще 60  млн тонн очікується із нового врожаю. На внутрішнє споживання буде спрямовано 20 млн тонн, а отже, експортувати потрібно сумарно 58 млн тонн урожаю, додав він.

«У вересні–жовтні будемо бачити суттєве падіння в Україні обсягу посівів озимих. Але зараз ми маємо час для того, щоб підготуватися та зробити наступний сезон більш робочим», – підкреслив Микола Сольський.

Нагадаємо, блокування експорту пшениці з України змушує імпортерів платити більше. Також ми писали, що військові конвої – один з варіантів вирішення розблокування українських портів.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!