Черкаська ферма підстраховує виробництво молока дизель-генератором

Джерело:  AgroTimes

СТОВ «Перемога» (Черкаська область) готово до тотального блекауту: на фермі забезпечена критична інфраструктура, яка працює на виробництво молока.

За форс-мажору постраждають лише буденні речі, що відповідають за комфорт команди господарства: опалення та побутова техніка, які доведеться вимикати, повідомляють «Факти тижня».

На фермі утримують 800 корів, щодня на перероблення відвантажують 20 тонн молока. Всі процеси господарства автоматизовані, а, отже, залежні від електропостачання. Тому на випадок форс-мажорів тут встановили дизель-генератор.

«Основні споживачі електроенергії – це сучасна доїльна зала типу «карусель», охолоджувачі молока, млин і пастеризатор, – розповів директор «Перемоги» Дмитро Соломаха. – Загалом це обладнання споживає 1 тис. кВт електроенергії щодоби».

Відтак власні генератори критично необхідні на молочних фермах у разі відключень, адже найменше відхилення від звичного режиму спричиняє збої у всьому ланцюгу роботи підприємства. До прикладу, за зміни графіку доїння навіть на півгодини корови дають значно менше молока. А для відновлення попередніх рівнів надоїв необхідний щонайменше місяць.

Однак застосування дизель-генераторів збільшує витрати ферми. Головний енергетик «Перемоги» Олег Марченко наголосив, що, незважаючи на запаси, при роботі генераторів витрачається багато дизелю – орієнтовно 0,5 л/кВт. А це означає, що витрати господарства на електроенергію збільшаться вп’ятеро. Тобто зросте і собівартість виробництва молока.

Як повідомлялося, молокозаводи потребують підтримки енергозабезпечення.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!