Через велику інтенсивність опадів господарству на Черкащині не вдалося провести сівбу по no-till

Джерело:  SuperAgronom.com
стан посівів

У СТОВ «Лан», що на Черкащині, планували цьогоріч запустити нульовий обробіток на деяких полях, але не вийшло — через велику інтенсивність опадів, після яких ґрунт швидко висох.

Про це SuperAgronom.com розповів Андрій Симоненко, головний агроном СТОВ «Лан» (Черкаська обл.), в рамках АгроЕкспедиції Посівна 2023, партнерами якої виступили BASF та Credit Agricole Bank.

Земельний банк господарства 2 тис. га. Вирощують зернові та олійні культури: кукурудзу на силос та зерно, пшеницю, соняшник, сою та кормові трави.

Андрій Симоненко розповів, що останніми роками переходять на мінімальні, ресурсозберігаючі технології обробітку ґрунту. При цьому стикаються з певними нюансами. Як, наприклад, цьогоріч.

«У квітні місяці у нас випало десь 96-98 мм опадів, але все моментально висохло… Приїхали сіяти, а сівалка не заходить…», — розповів агроном.

За його словами, поверхня поля взялась суцільним коржем, що довелось дискувати.

«Найкраще себе показує no-till, коли заходиш через ріпак. Пшениця після себе дуже гарно структурує ґрунт, і ріпак також. Сіяли кукурудзу та соняшник по ріпакові. Але дуже перезволожений ґрунт і якість сівби бажає кращого. Та немає вибору, строки піджимають і потрібно сіяти. Питання не в тому, що сошники залипають. Проблема, що прикатуючі колеса після секції сівалки ущільнюють поверхню. навіть кукурудзі було складно вилізти», — пояснив Андрій Симоненко.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!