Через дороге сушіння зерна на елеваторах фермери переходять на альтернативні сушильні комплекси

Вартість сушіння зерна на елеваторах досягає 180 грн/тонно-відсоток. Тому дедалі більше фермерів переходять на альтернативні сушильні комплекси. Безперервність роботи та наявність палива – основні умови для ефективної роботи альтернативної сушарки.

Про це AgroPortal.ua розповів директор розвитку компанії «Новий елеватор» Євген Романов, зазначивши, що імпортні теплогенератори часто не можуть забезпечити необхідні параметри для сушіння українського зерна.

«Італійські сушарки не настільки добре працюють у нашій кліматичній зоні, як у Європі. Адже там кукурудзу збирають за +15°С, а в нас — під снігом. Їхні фірмові теплогенератори просто «не витягують» потрібну для сушіння температуру. Тому ми експериментували 5 років і створили свій варіант сушарки для українського ринку», – додав він.

Експерт порівняв різноманітні види альтернативного палива для невеликих сушильних комплексів. Так, спалювання соломи призводить до виснаження ґрунту: «У кожному господарстві є солома, але якщо її регулярно забирати з полів, через 2-3 роки врожаю не буде, доводиться вкладати додаткові кошти у добрива».

Лушпиння насіння в якості палива нерідко призводить до поломки обладнання. При спалюванні насіння утворюється шар твердого нагару всередині пальника, теплообмінників. «Ці шари нічим не можна очистити. Через 3-5 років обладнання повністю «запаюється» і його доводиться викидати. Під час збирання потік зерна безперервний, а сушарка на насінні може зупинитися будь-якої миті», — пояснює Євген Романов.

Тріска — оптимальний вид палива для Полісся. «Тріски купують у лісгоспах по 600-800 грн/м3; хтось домовляється із автодорожніми службами, які чистять лісопосадки, за ціну від 300 до 450 грн/м3. Один наш клієнт, викорчовуючи дерева на полях, отримує достатню кількість тріски на весь сезон. Вартість сушіння складає 14 грн/тонно-відсоток», – розповідає експерт.

За його словами, через високі ціни на газ попит на ліс цього року був дуже високим. І збільшуватиметься. Але потенціалу Північного регіону (Київська, Чернігівська, Житомирська області) вистачить ще на 10-15 років, упевнені у «Новому елеваторі».

 

AgroPortal.ua

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!