Частину забруднених земель після війни доведеться законсервувати

Джерело:  AgroPortal.ua
міни війна

Частина родючих земель України через забруднення в результаті війни буде непридатною для обробітку довгий час.

Про це перша заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олена Крамаренко розповіла в інтерв’ю «РБК-Україна».

Вона нагадала, що внаслідок бойових дій у ґрунт потрапляє ціла низка шкідливих речовин.

«Важкі метали, такі як ртуть і свинець, входять до складу сполук, які використовують для детонації вибухових речовин. Кількісно найважливіші сполуки у звичайних боєприпасах — вибухові речовини. Це тротил, октаген, сірка, гексоген і тетрил. Всі вони несуть загрозу для здоров’я людей», — розповіла Крамаренко.

Вона підкреслила, що найбільшої шкоди завдають ракети. Їхнє паливо отруює ґрунт і воду, провокує хімічне забруднення довкілля. Пожежі спричиняють викиди у повітря, забруднення атмосфери, і ще вони знищують родючий шар землі.

«У майбутньому такі деградовані ґрунти довгий час не можна буде використовувати для сільськогосподарського виробництва, вони не даватимуть врожай. Тобто вони будуть законсервовані», — додала заступниця міністра.

Олена Крамаренко зауважила, що з ґрунтів шкідливі речовини можуть потрапляти у підземну воду, забруднюючи колодязі, свердловини та річки.

«Думаю, що ми та наше довкілля ще довго будемо відчувати на собі вплив цих речовин», — підсумувала вона.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!