Частка фальсифікату молочних продуктів на ринку України досягла 30%

Джерело:  AgroPortal.ua
молочні

В Україні існує велика кількість підробленої молочної продукції, від чого втрачає державний бюджет.

Про це у інтерв’ю «Інформатору» розповів виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур, повідомляє пресслужба СМПУ.

Він зазначив, що таку продукцію реалізують здебільшого на ринках або у невеликих магазинах, які не належать до великих мереж.

«Нашій галузі зараз заважає велика частка фальсифікату молочних продуктів і невідповідність якості сировини. Відсутня і простежуваність, яку Європа вимагає від нас. Це в господарствах населення. Перше — повинна бути затверджена стратегія розвитку молочного тваринництва в державі. Друге — більш вимогливо держава має сформувати з господарств населення якісь малі та середні сімейні ферми та забезпечити їх обладнанням. У держави є всі можливості, як Держпродспоживслужба, так і поліція, щоб явище фальсифікату побороти. Фальсифікація доходить вже до 30%», — заявив Арсен Дідур.

Він уточнив, що основна частка фальсифікату — це масло, сири (де під виглядом сиру продається сирний продукт із додаванням жирів), велику частку займає кисломолочний сир.

На думку Арсена Дідура, замість підвищення податків державі краще звернути увагу на такий тіньовий сектор.

«Ми просили зняти заборону на перевірку підприємств з погляду експлуатаційних дозволів. Щоб з’ясувати, де та що виробляється. Є близько 1,5 тис. експлуатаційних дозволів, а у нас, за нашими даними, працюючих заводів близько 150 (не беручи до уваги крафтові виробництва). А дозволів вдесятеро більше. Хтось використовує ці потужності, які легалізовані та на яких нічого не виробляється, а виробляють незрозуміло де, і це наповнює ринки, дрібну роздрібну торгівлю.

По-перше, це небезпечно. По-друге, це веде до закриття багатьох підприємств, які могли б працювати, але не витримують такої викривленої конкуренції», — розповідає Арсен Дідур.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!