Бразилія наближається до врожаю зерна в 320 млн. тонн і катастрофічної нестачі зерносховищ

Джерело:  AgroXXI
зберігання елеватор

Дефіцит сховищ завдав збитків бразильському АПК у 30 млрд реалів, оскільки насамперед розширюючи посівні площі, будівництву зерносховищ фермери приділяли мало уваги. У 2023 році вперше виробництво зерна перевищило всі стратегічні потужності Бразилії зі зберігання та переробки.

У бразильському мережевому агровиданні AgriBrasilis, де комерційний директор компанії Kepler Weber Бернардо Ногейра розповідає про важливість зернової інфраструктури.

Бернардо Ногейра. Наявність зерносховищ, які необхідні для рентабельності бразильських фермерів та продовольчої безпеки, перейшла до критичного. На початку року ми вперше побачили, як сільськогосподарське виробництво перевищило статичні потужності країни за першим урожаєм. Цей сценарій зробив ще більш актуальним інвестування у підприємства з переробки та зберігання зерна. Згідно зі звітом аналітиків Conab, ми наближаємося до збирання врожаю у 320 мільйонів тонн зерна. Не маючи місця для його зберігання, фермери протягом 2023 року стикалися з фінансовими збитками під час продажу сої.

За запитом Kepler Weber незалежна консалтингова компанія оцінила збитки, завдані агробізнесу через дефіцит сховищ у 30 мільярдів реалів. Прогнози на 2024 знову вказують на негативні тенденції. Іншими словами, виробник уже починає рік, знаючи, що втратить гроші через відсутність потужностей для зберігання зерна.

AgriBrasilis. Справді, за оцінками, 61% виробників немає приміщень для зберігання зерна. Сценарій зберігання у Бразилії не розвивається?

Бернардо Ногейра. Тут слід враховувати історичні чинники. Бразильський виробник завжди був дуже стурбований розширенням земель, тобто використанням грошей, отриманих від урожаю, для придбання нових площ. З розвитком технологій сільськогосподарське виробництво зробило крок уперед, що дозволило виробляти більше на тій самій площі. Наразі фермери приходять до розуміння, що інвестиції, наприклад, у післяприбиральну обробку дають можливість підвищити доходи, максимізуючи результати на цьому етапі до 15%. Культура зберігання зерна зараз обговорюється з тією суворістю, на яку вона заслуговує.

Дослідження, проведене Бразильською асоціацією машинобудівної промисловості та обладнання, засноване на виробництві у 2020 році, показало, що для того, щоб Бразилія змогла усунути зерносховищ, будуть потрібні інвестиції у розмірі 10 мільярдів реалів на рік протягом десяти років.

Проте, у дослідженні враховувалося виробництво зерна врожаю 2020/21 року, що становило 272,5 млн тонн. Сьогодні ми вже виготовляємо 320 мільйонів тонн. Незважаючи на те, що сектору вдається щороку збільшувати статичні потужності завдяки власним інвестиціям фермерів та вкладам держпідтримки, теми зростання зернозберігання та переробки є недостатніми, щоб йти в ногу з урожаєм.

Таким чином, дефіцит зерносховищ у Бразилії є критичною проблемою, яка загрожує конкурентоспроможності країни та безпосередньо впливає на продовольчу безпеку країни. Відсутність місця для належного зберігання значної частини виробленого у Бразилії зерна впливає прибутковість виробника. Оскільки фермеру ніде зберігати, йому доводиться позбавлятися продукції одразу після збирання врожаю, платити більше за доставку та продавати зерно за «позабіржовою ціною». Окрім зниження рентабельності виробників, дефіцит сховищ може також призвести до втрати якості зерна через вплив кліматичних факторів та природне погіршення якості.

Щоб пом’якшити наслідки дефіциту сховищ необхідно інвестувати в інфраструктуру. У разі Бразилії співфінансування полегшує доступ фермерів до підприємств із переробки та зберігання зерна. У плані збору цьогорічного врожаю на державну лінію підтримки PCA (План будівництва та розширення складів) було виділено 6,6 млрд реалів. Як інноваційну альтернативу Kepler Weber, BNDES і BTG Pactual Asset запустили в грудні 2022 року фонд Fiagro/FIDC вартістю 300 мільйонів реалів, щоб надати фермерам новітні технології у зберіганні зерна.

Сховища переміщують мільйони тонн зерна кожного врожаю та потребують технічного обслуговування для забезпечення їхньої ефективності та безпеки. Крім того, робота повинна здійснюватися відповідно до протоколів та із залученням кваліфікованої робочої сили, що є непростим завданням для фермерів.

Ми інвестували в розробку обладнання та технологій, які дозволяють підвищити ефективність та безпеку агрегатів. Одним із прикладів є запуск Rosca Varredora, обладнання, яке розміщується всередині сховища та усуває необхідність роботи робітників у замкнутому просторі. Цього року компанія Kepler Weber підтримала створення першого у Бразилії стандарту розмірів сховищ, ABNT 17066. Раніше нормативні рекомендації для цього ринку надходили з-за меж країни. В результаті компанія розробила нову лінійку сховищ із підвищенням експлуатаційної безпеки.

Використання технологій у сільському господарстві останніми роками дозволило здійснити революцію у цій галузі. Наприклад, енергозберігаючі датчики моніторингу, підключені до сховища, виводять зберігання на новий рівень, покращуючи якість зерна, оскільки вони можуть визначати температуру та вологість усередині об’єкта.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!