Блокада кордону з Україною вдарила по польським молочникам

Джерело:  AgroPolit.com

В Польщі учасники ринку заявляють, що закриття кордону з Україною для польських молочних продуктів або обмеження обміну між країнами завдає величезних проблем, особливо для польського молочного сектору та місцевих виробників молока. Про це повідомляє Rzeczpospolita.

Представники галузевих об’єднань у Польщі повідомили, що експорт молочної продукції в Україну сягає 3% від всього польського експорту. В Україну польські експортери продають найбільше стиглих сирів – 8% від загального експорту, сиру – 3%, а також йогуртів – 16%.

Експорт стабільний з 2020 року. Імпорт з України до Польщі теж зріс. В основному наша країна продає до Польщі сухе молоко і масло, але сальдо цієї торгівлі є позитивним для Польщі і становить 96,7 млн євро на рік.

Польські експерти погоджуються, що головним винуватцем аграрних протестів у Польщі та Євросоюзі є рф. Великі роздрібні мережі також зробили свій внесок, наполягаючи на зниженні цін на продукти. Польський уряд не знає, як закінчити протести, а самі фермери не можуть чітко сказати, чого вимагають.

Польські учасники ринку зазначають, що  отримують прибуток не тільки в торгівлі молоком і молочною продукцією з Україною. Вартість усього польського експорту до України досягла рекордних 51,7 мільярдів злотих у 2023 році.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!