Блокада кордону з Польщею: У Кабміні не бачать кінця протестів польських фермерів

Джерело:  Цензор.НЕТ
протест

Міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що за результатами низки зустрічей української та польської влади є розуміння, що фермерські протести у Польщі триватимуть ще довго.

Тому зараз маємо повну картину, розуміємо, що ці протести на польській стороні не мають тенденції до завершення. Зі свого боку, ми проявили певну системність в наших кроках, оскільки ситуація триває майже рік. Ми зробили найважливіший крок, це розблокували Чорне море, тобто сьогодні експорт агропродукції здійснюється морським шляхом”, – розповіла Стефанішина в інтерв’ю Суспільному.

Вона додала, що весь рік розвивалося сполучення через річку Дунай, а також було оголошено про відкриття додаткових пунктів пропуску, зокрема з Угорщиною.

“І уявіть собі, з ними (з угорською владою, – ред.) вдалося, досягнути домовленості щодо цих питань”, – сказала міністерка.

Вона додала, що для вирішення ситуації із блокадою, зі свого боку, Україна готова до довгострокових заходів, пов’язаних із адаптацією законодавства у сфері аграрної та транспортної політики.

“Відповідний запит я вже направила до Європейської Комісії. Так само міністр аграрної політики (Микола Сольський, – ред.) пропонував створити оперативний тристоронній штаб (Єврокомісія-Польща-Україна, – ред.) щодо реагування на технічні питання. І ми сподіваємося, що польська влада зможе знайти ті рішення, які дозволять врегулювати ситуацію всередині країни”, – зазначила Стефанішина.

Вона підкреслила, що з української сторони ситуація повністю контрольована, Україна своїх зобов’язань дотримується й не створює жодного ризику для польського ринку.

Стефанішина підкреслила, що зі свого боку Єврокомісія не має до України жодних претензій з приводу експорту і транзиту територіями ЄС власної агропродукції. Водночас на запитання, як на це реагує польська влада, Стефанішина пояснила:

“Польща просуває власну позицію про те, що вони не підтримують подальшу торгову лібералізацію з Україною. І розуміючи це, ми погодились на те, що в рішення, яке запропонувала Єврокомісія (йдеться про стелю експортних цін, яка передбачає впровадження певних засобів контролю, – ред.). Тобто це і є ті обмеження, про які говорить польська сторона, але чомусь, власне, внутрішня аудиторія (польські фермери і перевізникики, – ред.) не підтримує цей підхід”, – зауважила Стефанішина.

Проте, вона додала, Єврокомісія визначить представника з питання торгівлі, який дозволить на щоденному рівні врегулювати технічні питання щодо перетину кордону, щодо статистики, щодо контролю транзиту.

Також за словами міністерки, Україна стала “заручницею масштабного аграрного руху” у Євросоюзі.

“Уже майже тиждень відбуваються масові протести в Бельгії та в деяких країнах Європейського Союзу. В цілому це пов’язано з формуванням майбутньої Єврокомісії, яка має продовжити або переглянути курс напрямку “зеленої трансформації”, який накладає додаткові обмеження саме на аграрний сектор. Але ми обрали для себе найбільш потужну позицію, яка базується на правилах, на умовах, на чесності і на довірі. Тому, власне, і впевнені в тому, що ми переможемо в цих турбулентних дискусіях і здобудемо рішення про повну торгову лібералізацію і зможемо убезпечити “Чорноморський коридор”, щоб не створювати надмірну тиску на внутрішній ринок ЄС”, – підсумувала Стефанішина. 

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!