Блокада кордону: В уряді України заявили про виконання всіх умов польських перевізників

Джерело:  Цензор.НЕТ
протест

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України не припиняє діалог з Міністерством інфраструктури Польщі щодо питань блокування кордону, зокрема польськими перевізниками.

Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач під час розмови із заступником міністра інфраструктури Польщі Павелом Ганцажем, повідомляє пресслужба українського міністерства.

“Отримуємо сигнали про начебто приєднання до блокади польських фермерів також і перевізників. Останні призупинили свій протест після домовленостей із Міністерством інфраструктури Польщі. Частину з цих домовленостей складали пункти, на які погодилось наше Міністерство. Ми дотримали свого слова та виконали все, що обіцяли. Колега запевнив, що роблять все від них залежне, щоб перевізники не поновили свій протест. Питання, які досі не вирішені – зона відповідальності Міністерства інфраструктури Польщі“, – наголосив Деркач.

Він також повідомив польській стороні про зафіксовані випадки, коли окремі вантажівки проїжджають до України, оминаючи блокаду, тобто без черг. Мінінфраструктури фіксує такі випадки та очікує на них офіційну реакцію.

Під час розмови Деркач окремо зупинився на тому, що питання продовження “транспортного безвізу” є для України важливим та терміновим. Тому Мінінфраструктури звернулось до Єврокомісії з проханням пришвидшити процес підготовки до продовження Угоди про лібералізацію, провести відповідні зустрічі та перемовини.

Водночас, навіть за умови неповернення перевізників на кордон, ситуація залишається складною через блокаду з боку фермерів та вже вийшла за всі межі цивілізованого протесту. Наразі з польського боку кордону заблокованими залишаються більше 2 тис. вантажівок.

Блокада кордону з Польщею

Нагадаємо, 9 лютого польські фермери розпочали блокаду трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною, з 12 лютого протести поширилися ще на два пункти пропуску. Із 16 лютого польські аграрії заблокували вже шостий пункт пропуску для руху вантажів.

За даними Держприкордонслужби України, 20 лютого польські протестувальники посилили блокування руху транспорту на кордоні з Україною.

Зокрема, на низці пунктів пропуску польські фермери повністю блокували рух вантажівок, а поблизу пунктів “Долгобичув-Угринів”, “Зосін-Устилуг” та “Гребене-Рава-Руська” на кілька годин обмежували рух автобусів, вантажних та легкових транспортних засобів в обидвох напрямках.

Українська влада обмірковує варіанти заборони імпорту аграрної продукції з Польщі у відповідь на блокаду кордону. 

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!