Бізнес просить прискорити видачу санітарно-епідеміологічних висновків

Джерело:  AgroPortal.ua

Європейська Бізнес Асоціація звернулась до уряду з проханням зменшити до 10 робочих днів граничний термін видачі висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Про це говориться у повідомленні ЄБА.

Як зазначається, згідно з ухваленою у березні постановою уряду №314, строки дії документів дозвільного характеру продовжуються на період воєнного стану, а також у період воєнного стану замість отримання окремих дозвільних документів підприємці мають можливість подавати просто декларації про провадження господарської діяльності.

«Однак відсутність висновків уже зараз трактується окремими спеціалістами як порушення вимог профільного технічного регламенту, що в перспективі може призвести до штрафів та непорозумінь у комунікаціях із державними органами під час перевірок. Адже як саме трактувати законодавство, бізнес до кінця не розуміє, а відсутність конкретики, власне, і викликає занепокоєння», — додали в ЄБА.

Відповідно, деякі розповсюджувачі нехарчових товарів уже давно почали вимагати у виробників та імпортерів висновки та часто відмовляються без них надавати такі товари на ринок. Тому питання отримання висновків від Держпродспоживслужби залишається для бізнесу надзвичайно актуальним, пояснюють експерти.

«Ще в травні Держпродспоживслужба оголосила про відновлення прийому заяв на видачу висновків. Однак бізнес повідомляє про постійні та дуже тривалі (більше декількох місяців) затримки в отриманні висновків, що негативно впливає на нормальну реалізацію бізнес-процесів», — уточнюють в асоціації.

І додають, що ситуація ускладнюється через прийняття постанови уряду №165, згідно з якою строки видачі дозвільними органами документів дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні зупинено.

«Відтак, у компаній фактично, з одного боку, немає можливості звернути увагу Держпродспоживслужби на недотримання ними законодавчо визначених строків видачі висновків. Однак, з іншого боку, без відповідних документів бізнес не може продовжувати нормально працювати», — підкреслили в ЄБА.

Крім того, для бізнесу надзвичайно важливо не лише аби висновки видавались, але і спростити процедуру підписання висновків, зробивши її максимально прозорою та контрольованою.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!