Більшість українського врожаю гороху 2024 року буде експортовано

Джерело:  СВСБУ

Більшість українського врожаю  гороху 2024 року буде експортовано. Про це розповіла очільниця Асоціації бобових України Антоніна Скляренко.

“У 2024 році Україна збере не менше 400 тис. тонн гороху. Середня врожайність бобової становить 2,3 ц/га, окремі виробники збирають до 3ц/га. До війни внутрішнє споживання гороху становило 65-75 тис. тонн, зараз воно вдвічі менше. Україна споживає не більше 40 тис. тонн бобової, решту – експортуємо”, – розповіла очільниця профільної асоціації.

В Україні площі під горохом продовжать збільшуватися у 2025 році.

“Цьогоріч очікуємо, що аграрії засіють понад 160 тис. га гороху. На жаль, з господарського обороту випадуть заміновані та окуповані території. Два основних чинника впливають на збільшення посівних площ –  можливості експорту до Індії та Китаю. В березні закупівельні ціни вже зросли на 2 тис. грн на тонніу порівнянні з передноворічними показниками. Але найвищими будуть ціни, коли розпочнуться поставки українського гороху на ринок Китаю, який є преміальним. Тому площі бобової зростають і ще більше зростуть у наступному сезоні 2025 року”, – зазначила Антоніна Скляренко.

Перспективним для українських виробників є експорт продуктів переробки гороху.

“Окрім Індії та Китаю український горох експортується до Пакистану, Туреччини, ЄС. Наші виробники почали переробляти горох на колотий – такий продукт є більш цікавим по ціні, користується попитом в ОАЕ та Саудівській Аравії. З ринками потрібно працювати: аграріям їздити на міжнародні виставки, переймати досвід та налагоджувати нові контакти”, – вважає експертка.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!