Баланс виробництва і переробки молока стабілізував ціни

Джерело:  AgroPortal.ua
молока від населення

Закупівельні ціни стабілізувалися у другий половині червня, оскільки виробництво та переробка молока-сировини дійшли балансу.

Про це говориться у повідомленні «Асоціації виробників молока».

Так, середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку станом на 20 червня склала 13,69 грн/кг без ПДВ, що на 4 коп. менше ніж місяць тому. Діапазон цін на цей ґатунок в господарствах варіюється від 13,20 до 14,20 грн/кг без ПДВ.

Вищий ґатунок в середньому коштує 13,69 грн/кг без ПДВ (-4 коп.). Ціни на це молоко  коливаються від 13,20 до 14,20 грн/кг без ПДВ.

Водночас середня ціна на молоко першого ґатунку склала 12,95 грн/кг без ПДВ, що на 10 коп. менше порівняно до ціни в другій половини травня. Мінімальна ціна в господарствах склала 12,65 грн/кг, а максимальна ціна – 13,20 грн/кг.

«Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків склала 13,44 грн/кг без ПДВ, що на 6 коп. менше ніж місяць тому. Закупівельні ціни не змінилися порівняно до результатів моніторингу на початку червня», — констатують в асоціації.

Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі зауважує, що закупівельні ціни в Україні стабілізувалися в другій половині червня, оскільки виробництво молока-сировини та його переробка увійшли у баланс. Надлишки молока зникли з ринку. Головним чинником цінової стабілізації є активізація експортної діяльності українських молочних компаній.

Зазначається, що на ринку існують умови щодо підвищення цін на молоко-сировину наприкінці першої декади липня. За попередніми оцінками АВМ, в Україні очікується скорочення виробництва молока-сировини на 2% в 2024 році. Ймовірно, що в другій половині поточного року молокопереробні підприємства можуть відчути нестачу сировини для закриття потреб у молочному жиру.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!