Австралія може потіснити Україну та стати провідним постачальником ріпаку до ЄС

Джерело:  OleoScope
рапс

У період з 1 липня по 12 березня країни Євросоюзу імпортували на територію блоку 5,7 млн тонн ріпаку– це більш ніж в 1,5 рази вище за рівень в аналогічний період минулого сезону, випливає з оновлених даних фахівців Єврокомісії. Найбільше олійної в ЄС у звітний період було ввезено з України – 2,86 млн тонн (50% від загальної кількості закупівель). На другій позиції зараз перебуває Австралія з показником у 2,3 млн тонн (частка – 41,2%).

Галузеві фахівці не виключають, що до кінця сезону Австралія може потіснити Україну і стати провідним постачальником цієї культури до Євросоюзу на тлі поступового нарощування експорту олійного насіння.

Що стосується соняшнику, то його постачання до країн блоку досягло рекордних 1,9 млн тонн (+438% за рік). Тут на частку України припадає 87% від усіх відвантажень – близько 1,66 млн. тонн. З великою ймовірністю країна збереже за собою «пальму першості» цього сезону, навіть якщо на внутрішньому ринку на законодавчому рівні все ж таки вирішать обмежити експорт насіння.

Імпорт сої до Євросоюзу у звітний період, навпаки, скоротився від року до року – до 7,7 млн тонн. Основні обсяги бобів з липня ввозилися з США і Бразилії – 3,9 млн тонн (частка – 50,9%) та 2 млн тонн (26,8%) відповідно. Однак фіксували і високі обсяги поставок олійної з України, яка також увійшла до топ-3 основних експортерів з показником 835,6 тис. тонн (частка – 10,8%).

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!