Авіаудари по Ємену спричинили хаос для судноплавства в південній частині Червоного моря

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Рішення США та Великої Британії завдати удару бойовикам-хуситам після кількох тижнів нападів на торгове судноплавство в Червоному морі лише посилило хаос у судноплавній галузі, підкресливши загрозу тривалої кризи в ланцюжках поставок, оскільки судна проходять ключовим торговим шляхом, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Невдовзі після того, як США та Велика Британія завдали авіаударів по об’єктах хуситів у Ємені, що стало відступом від більш оборонного підходу, відомого як «Operation Prosperity Guardian», військово-морські сили порадили кораблям триматися подалі. Власники та оператори 2300 торговельних суден публічно дослухалися до цієї вказівки, а деякі страховики відповіли на такі дії обмеженням покриття страховки.

Результатом стало різке скорочення поставок водним шляхом, на який зазвичай припадає приблизно 12% світової морської торгівлі. Потоки нафти, газу, зерна, промислових товарів дедалі більше перенаправляються.

Страхування тих кораблів, чиї моряки сміливо витримують водні шляхи, зросло в 10 разів, включаючи значне збільшення після авіаударів. Деякі андеррайтери навіть прагнуть виключити американські, британські та ізраїльські судна з покриття, а ставки на контейнерні перевезення та фрахт нафти починають зростати.

Нервові екіпажі, важка ситуація з безпекою, зриви транзиту, затримки поставок і нестабільність ринків вантажних перевезень – все це відновило розмови про інфляційний тиск і подорожчання нафти, а також попередження про загострення ситуації щодо поставок товарів, що може завдати шкоди світовій економіці.

Вплив конфлікту на ланцюжки поставок США та ціни на енергоносії обмежений. Торговельний шлях є більш важливим для Азії та Європи.

Більшість поставок сирої нафти з Близького Сходу до узбережжя Мексиканської затоки США вже проходять через мис Доброї Надії, свідчать дані відстеження суден, зібрані Bloomberg.

До недавнього часу судна, які перевозять такі товари, як зерно, вугілля та метали, зазнавали відносно незначного впливу, але тепер багато з цих суден також уникають маршруту.

Судна, які перевозили близько 1,6 млн тонн зерна і прямували до Суецького каналу, були перенаправлені на інші маршрути за останні 3 тижні, заявив аналітик Kpler Ішан Бхану. Більшу частину цього складає сільськогосподарська продукція, яка постачається для споживачів у Китаї та Південно-Східній Азії.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!