Асоціації ЄС вимагають роз’яснень щодо впровадження Регламенту ЄС про процес дефористації (EUDR)

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Колективне міжгалузеве звернення до Європейської Комісії та держав-членів ЄС із закликом надати термінові роз’яснення та практичні рішення щодо впровадження Регламенту ЄС про процес дефористації (EUDR). Лист підписаний основними організаціями ЄС, що представляють постачальників, операторів та трейдерів на ринку.

(Брюссель, 28 березня 2024 року)

Незабаром можуть виникнути серйозні перебої у всіх ланцюгах постачання товарів першої необхідності для європейського ринку, таких як продукти харчування, корми, біопаливо тощо

Оператори та трейдери ринку ЄС наполегливо працюють над підготовкою своїх ланцюгів постачання та адаптацією своїх систем менеджменту та контролю до вимог EUDR, оскільки для забезпечення успішної імплементації EUDR постачальникам, операторам і трейдерам необхідно внести значні корективи в діяльність галузі. Вони висловлюють серйозне занепокоєння щодо темпів підготовки законодавчих актів, пов’язаних з EUDR, обов’язкових систем (наприклад, Інформаційної системи), а також інструкцій і роз’яснень, необхідних для впровадження операторами і трейдерами, і забезпечення їх виконання компетентними органами.

Лист закликає до дій, спрямованих на усунення правової невизначеності/недостатньої ясності основних положень EUDR.  Комісію ЄС закликають активно залучати всі зацікавлені сторони вздовж ланцюгів створення вартості до розробки рекомендацій, аби забезпечити практичну реалізацію цього документу. Планування розвитку системи повинно передбачати необхідний час для того, щоб компанії могли забезпечити зв’язок з власними системами управління даними та організувати відповідне навчання персоналу. Насамкінець, Комісії ЄС настійно рекомендується організувати другий раунд тестування та залучити компанії, що підпадають під сферу дії EUDR, до розробки власної інформаційної системи.

Оператори ринку та трейдери ЄС у своєму спільному листі пропонують перелік питань, які потребують термінового роз’яснення з метою усунення невизначеності та сприяння необхідним інвестиціям і виконанню зобов’язань по всьому ланцюгу постачання.

Якщо не буде надано своєчасних та адекватних відповідей, не можна виключати серйозних перебоїв та непередбачуваних негативних наслідків у постачанні основних товарів для європейського ринку, таких як продукти харчування, корми, хімікати, упаковка, будівельні матеріали, біоенергетика, друковані засоби масової інформації та багато іншого.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!