Альтернативами «зерновому коридору» можуть стати річкові порти

Джерело:  Громадське
Дунай

Держава Україна та аграрії працюють над тим, щоб «зерновий коридор» мав альтернативу, зокрема — триває розвиток українських річкових портів.

Про це в ефірі Громадського радіо сказав заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук.

«І держава Україна, і аграрії працюють над тим, щоб на противагу «зерновому коридору» задіювати альтернативні шляхи. Це мається на увазі використовувати коридори солідарності: і не лише сухопутним маршрутом, тобто не лише залізницею та автошляхи, а зараз ми робимо ставку на розвиток малих портів через річки. Зокрема через Дунай. Тому що потенціал там, як показала практика, досить високий. Яскравий приклад цьому у цифрах  — за травень через порти Дунаю експортували близько 3 мільйонів тонн зернових, ці об’єми навіть перевищили кількість зерна, яке йшло того місяця Чорним морем», — пояснив він.

На думку Дениса Марчука, потенціал з вивезення зерна через річкові порти є:

«Це можна зробити шляхом покращення інфраструктури прийому вантажів безпосередньо у річкових портах на території України. Зараз також тривають перемовини з нашими румунськими партнерами, щоб була можливість углибити гирло ріки Дунай — Бистра. Внаслідок углиблення цього гирла ми матимемо можливість збільшити потік глибоководних суден, які можуть перевозити більше зерна. Так кількість вивезеного зерна буде збільшуватися, а логістика — дешевшати». 

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!