АгроВіста планує переобладнати цукровий завод на альтернативне паливо через високу ціну на газ — Кузьменко

Анатолий Кузьменко АгроВиста

Якщо ціна на газ найближчим часом не зміниться, виробництво цукру в Україні стане збитковим.

Таку думку висловив засновник та співвласник групи компаній «АгроВіста» Анатолій Кузьменко в матеріалі «Анатолій Кузьменко про ціни на газ, майбутнє цукрової галузі, ринок землі та перспективи ФК «Олександрія» на Latifundist.com.

За його словами, цьогоріч ціна на газ сильно вдарила, відтак збирали урожай вже по іншому. Кукурудзу чекали, поки вона дійде до базисної вологості — 14-15%. Все для того, щоб її можна було довести до базової кондиції на елеваторі без використання газу і відвантажити.

Щодо цукрової галузі, Анатолій Кузьменко каже, що вона загнана в глухий кут. Якщо ціна на газ найближчим часом не зміниться, виробництво цукру в Україні стане збитковим.

«Я говорив з багатьма колегами. Хтось з них більше закупив газу раніше, хтось менше. Але постраждають всі. Формула дуже проста: чим більше буряків, тим більше проблем», — каже Анатолій Кузьменко.

Він каже, що переобладнання цукрових заводів — проблемне питання, тому що Україна підписала Кіотський протокол. Згідно з ним країна зобов’язалася обмежити використання вугілля. Тому сьогодні отримати дозвіл на переобладнання цукрового заводу для використання того ж самого вугілля дуже складно.

«Будемо намагатися отримати необхідні дозволи на переобладнання. Як це буде — покаже час», — поділився Анатолій Кузьменко.

За його словами, потрібно з’ясовувати чи можна отримати дозвіл на переобладнання заводу, наприклад на вугілля. Відтак, відповідні спеціалісти будуть займатися цим завданням.

Нагадаємо, у Дніпропетровській області підприємство з виготовлення хліба — «Павлоградський хлібзавод» призупинило роботу через надвисокі ціни на газ. Підприємство не змогло купити газ за пільговою ціною, тому зупинилися до лютого.

 

Latifundist.com

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!