Агрометеорологічні умови другої декади жовтня були сприятливими для озимих

Джерело:  AgroTimes
стан посівів

Погоду України у другій декаді жовтня визначали атмосферні фронти на початку декади, коли разом із підвищенням температури по всій території країни пройшли дощі, та антициклони, коли відбулося інтенсивне похолодання до сильних заморозків не тільки на поверхні ґрунту, а й у повітрі на більшій частині території країни, за винятком південного сходу.

Про це повідомляє Укргідрометцентр.

Спостерігалися великі коливання середніх добових температур повітря – на початку декади вони були вищими за норму на 5-8 °С, в багатьох районах були встановлені нові рекорди середньодобової температури, яка відповідала за нормою другій половині серпня. Надалі показники середньої добової температури були близькими до норми або нижчими від неї.

Агрометеорологічні умови другої декади жовтня були в основному сприятливими для укорінення та початкового росту озимих культур. Внаслідок ефективних дощів на переважній частині території країни відбувалося подальше поповнення продуктивної вологи в усіх шарах ґрунту.

Лише в окремих районах Харківської та Дніпропетровської областей тривала ґрунтова посуха. Упродовж декади у деяких господарствах центральних, південних та східних областей ще тривала сівба озимини. Місцями внаслідок інтенсивних дощів та перезволоження орного шару.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!