Agricensus: на ринку очікують введення імпортних мит на соняшник та олію в Туреччині

Джерело:  Agricensus
подсолнечник

Торгові джерела, з якими розмовляв Agricensus, повідомили, що очікують підвищення імпортних мит як на насіння соняшнику, так і на соняшникову олію до 27% і 36% відповідно з 1 червня після закінчення терміну дії поточної нульової ставки.

“Це очікування ринку, але офіційно про це поки не оголошено”, – повідомило Agricensus джерело в Туреччині.

Незважаючи на те, що офіційного повідомлення про те, яким буде імпортне мито з 1 червня 2023 року, не надходило, турецькі джерела очікують, що будь-яке підвищення мит уповільнить темпи імпорту, які очікувалися раніше і забезпечували ринок.

“Ринок очікував цього, і підвищення мит, хоч би якими вони були, не є для нас несподіванкою, навіть якщо буде застосована пільгова ставка”, – сказав Agricensus брокер з Туреччини.

“Мита, які планується запровадити з 1 червня, вже мали бути взяті до уваги ринком. Враховуючи швидке набуття чинності тарифами і початок нового сезону збору врожаю в Туреччині, розумно очікувати помітного уповільнення попиту на імпорт з Туреччини”, – сказав Йилмаз Чакабей Айтуг з Naragro.

Однак це вплине на український ринок соняшникової олії, оскільки Туреччина є одним із ключових покупців українських продуктів.

Крім того, очікування гарного врожаю соняшнику в Туреччині цього сезону не вплинуть на формування споживчого інтересу.

“Це означає, що Туреччина купуватиме лише в тому випадку, якщо ціна буде конкурентоспроможною. З іншого боку, Україна не може дозволити собі втратити свого ключового покупця і, отже, буде змушена знизити ціни”, – сказав Agricensus Анілкумар Багані, керівник відділу досліджень брокера, що базується в Мумбаї, з виробництва рослинної олії Sunvin Group.

У той же час присутність російської соняшникової олії на ринку та готовність російських продавців значно знизити ціни чинитимуть тиск на ціни на українську соняшникову олію.

Згідно з очікуваннями Міністерства сільського господарства США, урожай соняшнику в Туреччині цього сезону може становити 1,9 млн тонн, що на 8,6% більше, ніж минулого року, і є одним із найбільших урожаїв як мінімум за 10 сезонів.

Постачання з України до Туреччини з вересня по квітень сезону 2022/23 збільшилося до 757 943 тонн проти 56 845 тонн за аналогічний період сезону 2021/22.

На початку січня 2023 року турецький уряд обнулив імпортне мито на насіння соняшнику та соняшникову олію, незважаючи на рекордний урожай соняшнику у сезоні 2022/23, а також продовжив нульові податки на імпорт зерна у спробі знизити інфляцію, повідомили місцеві джерела.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!