Аграрні галузі України та Європи мають зближуватися, а не розмежовуватися, – виконавчий директор Спілки молочних підприємств України

Джерело:  Цензор.НЕТ
ЄС

Зміна у ставленні європейських політиків до імпорту української аграрної продукції очевидна. Водночас Євросоюз має не “відгородитися” від України, а прийняти її як частину європейського агропростору.

Таку думку висловив виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідура в інтерв’ю незалежній європейській інформаційній службі з питань аграрної політики та аграрної економіки AGRA-EUROPE.

“Зміна у відношенні європейських політиків до імпорту агропродукції з України до ЄС вже очевидна. Це вже відбувається…Ті обмеження українського агроекспорту, які зʼявляються зараз і, думаю, і далі будуть зʼявлятися, це найпройстіше, що можна зробити у цій ситуації. Інша справа, чи піде це на користь європейському агробізнесу”, – зазначив він.

За словами Дідури, потужність українського несубсидованого агросектору навряд чи хтось буде заперечувати. Проте, обмеження і заборони – не самий ефективний шлях вирішення проблеми.

“Ми маємо говорити про інше: про справжнє взаємовигідне партнерство між українським та європейським агросекторами з використанням сильних сторін як українського агросектору, так і європейського. Це, звичайно, складніше, ніж просто вводити обмеження і заборони, але й ефект від такого підходу буде набагато більший.

Не “відгородитися” від України, а прийняти її як частину європейського агропростору, саме таким я бачу шлях вирішення тих проблем, які ми зараз спостерігаємо”, – наголосив виконавчий директор Спілки молочних підприємств.

Водночас, що стосується молочної галузі, то Арсен Дідура наголосив, що Спілка молочних підприємств веде переговори про тіснішу співпрацю з Європейською молочною асоціацією.

Зокрема, на рівні Спілки був створений Євроінтеграційний комітет, який займатиметься питаннями зближення української та європейської молочних галузей саме на засадах партнерства – з розумінням особливостей умов в Україні та умов, у яких працює галузь в ЄС.

Крім того, Спілка молочних підприємств України перебуває в постійному контакті з Молочною палатою Польщі. Від початку протестів польських фермерів на кордоні було проведено кілька зустрічей, зокрема особистих у Польщі.

Під час переговорів сторони детально аналізували стан справ у торгівлі молочними продуктами між краінами.

“У нас повне взаєморозуміння з польськими колегами в цьому питанні. Результатом наших зустрічей стало спільне звернення СМПУ та Польської молочної палати до урядів наших країн. Ускладнення в торгівлі невигідні ні українській, ні польській сторонам. І ми донесли це до тих, від кого залежить рішення”, – підсумував виконавчий директор Спілки.

Як повідомлялося, Україна збільшила експорт молочної продукції на 22%.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!