Аграрії Житомирської області зібрали врожай зернових та зернобобових культур на третині всіх прогнозованих площ

Джерело:  Суспільне
жнива

В 2024 році жнива на Житомирщині розпочалися на два тижні раніше і тривають третій тиждень. Аграрії області зібрали врожай зернових та зернобобових культур на третині всіх прогнозованих площ. Очікується, що намолотять менше на 100 тисяч тонн, ніж торік.

Про це в ефірі Українського радіо Житомира ведучій Оксані Кропивницькій розповіла заступниця начальника департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА Ніна Добринська.

За її словами, ранньому початку жнив сприяли агрокліматичні умови. Житомирщина поділяється на дві агрокліматичні зони, зокрема, південна частина — Лісостеп та північна —Полісся. Першими збирання врожаю розпочали підприємства в південній частині області.

“В зв’язку із природними умовами, які склалися протягом вегетаційного періоду, зокрема, із підвищенням температури дуже скоротився період наливу зерна озимих зернових і відбулося прискорення їх розвитку. Наразі агроформування області проводять збір озимої пшениці, ячменю, гороху, ріпаку, розпочали збір озимого жита, ярої пшениці та ячменю. Тобто розпочато збір всіх ранніх культур, крім вівса”, — сказала посадовиця.

На сьогодні вже зібрали 47 тисяч гектарів ранніх зернових і зернобобових, це складає приблизно 30 відсотків до того прогнозу, який треба зібрати, сказала Ніна Добринська. Ранніх зернових зібрано майже 45 відсотків всіх площ. Валовий збір на сьогодні складає 180 тисяч тонн загалом і зернових і зернобобових.

Як на цьогорічну врожайність зернових вплинули погодні умови

За словами спеціалістки з профільного департаменту Житомирської ОВА, в 2024 році аграрії Житомирщини посіяли зернових культур на 40 тисяч гектарів менше, ніж торік. Одна з основних причин — несприятливі погодні умови восени 2023 року.

Ще один фактор, який негативно може вплинути на врожай зерна — нетипово високі температури травня-червня цього року. Нині вони негативно впливають на ріст, цвітіння і запилення пізніх культур.

Прогнози збору врожаю зернових та зернобобових культур

За оптимальними показниками, збір зернових та зернобобових культур буде менший на 100 тисяч тонн, ніж було у 2023 році, сказала Ніна Добринська. Загалом очікують зібрати близько 2,3 мільйона тонн.

“Якщо взяти збір ранніх зернових культур, то прогнозуємо виробництво близько 708 тисяч тонн, продовольча потреба Житомирської області складає в межах 150 тисяч тонн, тобто область буде забезпечена продовольчим зерном в повному об’ємі. Житомирщина буде із хлібом”, — сказала Ніна Добринська.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!