Аграріям не вистачає держпідтримки через інфляцію та вичерпання ресурсів

Джерело:  AgroPortal.ua
дотации

Державну підтримку агросектору та захист аграріїв, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, необхідно розширювати.

Таку думку висловив у телеефірі заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук.

Він зауважив, що одним із ключових механізмів підтримки АПК залишається державна програма пільгових кредитів «5-7-9%», яка продовжує допомагати аграріям залишатися на плаву.

«Однак нинішній кредитний ліміт у 90 млн грн для одного підприємства вже не відповідає реаліям. Інфляція та вичерпання ресурсів роблять цю суму недостатньою. Збільшення кредитного ліміту до 150 млн грн стало б вагомою підтримкою для АПК сьогодні», — цитує його слова пресслужба ВАР.

Окрім цього, він звернув увагу на складну ситуацію аграріїв, які були змушені залишити свої підприємства на тимчасово окупованих територіях.

«Ці люди показали патріотизм, виїхавши з окупованих територій, але сьогодні вони залишилися без нічого. Незважаючи на це, банки продовжують вимагати повернення кредитів, узятих до війни. Ці кредити потрібно заморозити на час війни, щоб аграрії могли відчути підтримку та захищеність», — наголосив Денис Марчук.

Законопроєкт, який передбачає заморожування таких кредитів, уже підготовлений і підтримується профільним міністерством.

«Поки що бракує політичної волі парламенту для прийняття законопроєкту №11180-1. Через це аграрії з окупованих територій залишаються «заручниками» банків, які за цей час отримали прибутки понад 78 млрд грн. А це люди з великим досвідом роботи в аграрній сфері — їм потрібно дати змогу створювати нові підприємства та робочі місця», — підсумував Денис Марчук.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!