У 2021/22 МР на ринку борошна в Чорноморському регіоні можуть відбутися значні зміни

Автор:  Марина Маринич
UkrAgroConsult

Автори статей:

Марина Маринич
Аналитик зернового рынка

Минулий сезон видався важким для переробників борошна в Україні – мало того, що урожай пшениці скоротився, так ще і постійне зростання цін на світовому ринку підтримувадло високий рівень цін на внутрішньому. В результаті виробництво скоротилося на 24% у порівнянні з попереднім сезоном, а експорт борошна – впав на 62%.

У новому сезоні перспективи української борошномельної галузі повинні покращитися, чому сприятиме збільшення обсягу врожаю пшениці, скорочення врожаю в країнах-конкурентах Росії, Казахстані і Туреччині. Серед дестабілізуючих факторів – зростання частки фуражної пшениці і високий рівень цін пшениці на старті сезону.

Перспективи врожаю пшениці в Росії поки що туманні. Тим часом, експорт пшениці обкладається митом, розмір ставки якого змінюється щотижня, що також ускладнює оцінку експортного потенціалу в 2021/22 МР і дає конкурентну перевагу пшениці українського походження на загальних ринках збуту (Єгипет, Туреччина, Бангладеш).

Посіви пшениці в Казахстані також піддалися випробуванням екстремальних температур при відсутності опадів, що може негативно позначитися на обсязі майбутнього врожаю.

Поки важко оцінити, наскільки серйозними будуть наслідки для продовольчої пшениці, але в тому, що урожай пшениці в Казахстані буде нижче торішнього, уже немає сумнівів.

Скорочення врожаю пшениці спричинить за собою скорочення виробництва і експорту пшеничного борошна.

З огляду на не зовсім райдужні перспективи врожаїв у сусідів-конкурентів, Україна може посилити свої позиції на світовому ринку пшеничного борошна, вважають аналітики УкрАгроКонсалт.

Повна версія доступна на онлайн-платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який поєднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я з доступом до історичних даних, а також інструментами обробки та завантаження інформації.

Підключіть AgriSupp та підвищіть свою ефективність уже сьогодні!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів:

http://agrisupp.com/ru/register/1

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!