Олійний сектор: зростання цін – де психологічний бар’єр?

масло масложировые oil
UkrAgroConsult

(За матеріалами вебінару, Сергій Феофілов, генеральний директор УкрАгроКонсалт)

Зростання цін на соняшникову олію на світовому ринку до 1700 дол./тонна став несподіваним для всього ринку. Причини: неврожай в Україні та світі, низькі запаси і величезний попит з боку Китаю.

Зовнішні споживачі соняшникової олії стали відкладати закупівлі та переходити на інші, дешевші масла. Індія і країни ЄС скоротили закупівлі. В результаті переходу основних покупців на альтернативні масла експортна ціна на соняшникову олію скоротилася.

На внутрішньому ринку стали піднімати питання високих цін на олію в роздробі, тому що виробникам продуктів з доданою вартістю (кондитерська, м’ясна продукція) доводилося підвищувати ціни на кінцевий продукт, що неминуче відіб’ється на падінні попиту.

З новою силою це питання постало тоді, коли роздрібна ціна на масло виросла до 60-65 грн./л, що стало причиною пошуку механізмів обмеження експорту олії. Це призвело до нового витка зростання експортних цін, які за пару днів виросли на 50 дол./тонна.

В результаті було підписано меморандум, в якому закріплений граничний обсяг експорту в 2020/21 МР – 5380 тис. тонн. І десь у чомусь уже ясний підсумок поточного сезону.

Найцікавіше буде в новому сезоні. Крім високих цін на соняшник, зростання посівних площ підіграє погода, яка не дає можливості посіяти ярі в намічених планах, та й зниження озимих посівів ріпаку дають все більше шансів для соняшника, вважають аналітики УкрАгроКонсалт.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який поєднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я з доступом до історичних даних, а також інструментами обробки та завантаження інформації.

Підключіть AgriSupp та підвищіть свою ефективність уже сьогодні!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів:

http://agrisupp.com/ru/register/1

УкрАгроКонсалт

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!