Аграрії на Волині готуються до посіву ярових культур

Джерело:  Суспільне

Аграрії готуються до посіву зернових – ремонтують сільгосптехніку. В області цьогоріч планують посіяти 330 тисяч гектарів ярих культур, з них 130 тисяч – ярих зернових.

Про це Суспільному розповів начальник відділу рослинництва обласного управління агропромислового розвитку Олександр Книш.

З його слів, планують засіяти такі ж площі, як і торік: ярої пшениці – майже 15 тисяч гектарів, ячменю – 25 тисяч гектарів, вівса – 30 тисяч гектарів, кукурудзи – 50 тисяч гектарів, 45 тисяч гектарів соняшнику і майже 40 тисяч гектарів сої, цукрових буряків – майже 9 тисяч гектарів.

Через несприятливі погодні умови, розповів Олександр Книш, посів ярих зернових культур в області ще не розпочався.

Фермер Ігор Павлович каже: посівну розпочнуть з наступного тижня. Насіння, міндобрива, паливо заготовили заздалегідь, бо торішня посівна була важкою. Додає: війна вплинула на логістику, а логістика потягнула здорожчання запасних частин.

«Торік ми мали дефіцит дизпалива. Мали високі ціни та дефіцит добрив. Цьогоріч ажіотаж стих. Пальне опускається до 36 гривень за літр. А торік ми сіяли, коли купували пальне за 60-70 гривень за літр», – розповідає фермер.

Додає: рентабельність була мала, або й взагалі не було заробітку за 2022 рік.

У поле виходити рано, вважає тракторист-механізатор Андрій Новосад.

«Ще велика вологість, ще болото у полі. Заїдемо, колій наробимо, та й все. Треба погоду чекати, щоб було сухо», – каже чоловік.

Сільськогосподарська техніка все ж на полях працює. Господарники підживлюють озимі культури міндобривами.

За словами Олександра Книша, під урожай 2023 року посіяли майже 180 тисяч гектарів озимих зернових і 50 тисяч гектарів озимого ріпаку. Погодні умови були непоганими для перезимівлі. Тож зараз озимина перебуває у доброму стані.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!