У прифронтових регіонах аграріям варто дотримуватися стратегії мінімальних витрат – думка

Джерело:  Пропозиція
війна

У регіонах, близьких до воєнних дій, де існує загроза врожаю, аграріям варто дотримуватися стратегії мінімальних затрат. Таку думку в коментарі сайту «Пропозиція» висловив власник ПП Агропромисловий комплекс «СІБАРІТ» (Дніпропетровська область) Пантелеймон Пельт.

«На весняну посівну ми закупили ресурси завчасно, були всім забезпечені. Зараз є трохи запасів добрив. Весною ми внесли половину та залишили половину на осінь. Технології – по мінімуму. Наприклад, ми не робимо фунгіцидних обробок, тому що засоби захисту не дешеві. Також в цьому році використали мінімальний пакет добрив та гербіцидів», – ділиться аграрій.

Осінні посіви «СІБАРІТ» планує скорочувати, частину земель лишать під паром.

«Поруч проходять бойові дії, тому відсотків 10 землі буде під паром», – уточнює він. Для виробників, що ведуть діяльність у безпечних регіонах, аграрій бачить доцільним дотримуватися стратегії, за якою вони працювали до війни.

Водночас Пантелеймон Пельт не планує економити на якості. «70-80% ЗЗР та насіння я купую у компанії «Сингента». Це ідеальне співвідношення ціни та якості, їх продукти не зрівняти з китайськими», – додає він.

Його думку підтримує і керівник ПП «Україна Агро 2С» (Хмельницька область, 4300 га) Олег Скринчук. «Років 5 ми купуємо насіння соняшнику НК Конді і НК Бріо у «Сингенти». Дуже задоволені», – говорить він.

Виробник зазначає, що з поставками ресурсів на весняну посівну були деякі складнощі, але все вдалося вирішити. Зараз на ринку досі спостерігається дефіцит по ґрунтових гербіцидах.

«Озимі плануємо сіяти в тому об’ємі, в якому сіяли раніше», – ділиться Олег Скринчук.

Фермерам він радить обирати найменш затратні культури. «Ми не розуміємо, яка буде ціна і як це окупиться. Важливо, щоб не було збитку», – пояснює виробник.

Агроном ПСП «Відродження» (Черкаська область) Віктор Левченко додає, що великою проблемою зараз є відсутність попиту на продукцію, як результат – не вистачає операційних коштів. А ресурси – дорогі.

«В запасах поки що є все, але як буде далі – поки не знаємо. Зменшуємо кількість внесення мінеральних добрив. Також скорочуємо обробітки для економії солярки», – говорить Віктор Левченко.

Проблемою збуту зерна занепокоєні й решта аграріїв. «Не реалізація продукції у більшості господарств все зводить до нуля – і по добривах, і по насінню. Спостерігається дефіцит пального: пальне є, але грошей немає», – говорить директор ФГ «Широкоступ» (Київська область, 3500 га) Олександр Широкоступ.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!