Слідом за нафтою пальмова олія подешевшала на 9%, що посилило тиск на ціни рослинних олій

Джерело:  GrainTrade
пальмовое масло

Вчора котирування на пальмову олію обвалилися одразу на 9,5%, що стало найбільшим денним падінням з 28 січня 2020 р. Це обумовлено п’ятничним падінням нафтових котирувань на 6% та активізацією експорту з Індонезії.

Серпневі ф’ючерси на пальмову олію на малайзійській біржі Bursa вчора впали на 473 рінггитів/т або 9,5% до найнижчого з 4 січня 2022 р. рівня – 4981 рінггитів/т або 1132 $/т.

Індонезія, що є найбільшим світовим експортером пальмової олії, минулого тижня видала дозвіл на відвантаження понад 820 тис т продовольчої олії в межах схеми внутрішніх зобов’язань та програми прискорення експорту після майже місяця його заборони.

Тиск на ціни посилило скорочення експорту пальмової олії з Малайзії в період 1-20 червня на 10,5-17% (за даними сюрвейєрів), хоча у травні він виріс на 30%.

На китайській біржі в Даляні ф’ючерси на соєву олію вчора впали на 2,34%, а на пальмову – на 4,99%.

Чиказька біржа вчора не працювала у зв’язку зі святом, а сьогодні липневі ф’ючерси на соєву олію на ній торгуються по 1600 $/т, втративши за два тижні 11% ціни.

В Україні ціни на соєву олію зупинили падіння на рівні 1100-1200 €/т FCA (залежно від регіону), оскільки переробники відчувають дефіцит пропозицій сировини за низькими цінами та складнощі з реалізацією шроту й жому внаслідок високих логістичних витрат при експорті.

На тлі збільшення обсягів поставок ціни попиту на українську соняшникову олію з доставкою до портів Румунії, Болгарії чи заводів у Польщі за два тижні впали на 10% до 1400-1550 $/т. На тлі обвалу цін попиту на соняшникову олію та соняшник в Україні фермери зменшили продажі соняшника і лишили частину на зберіганні, особливо з огляду на зниження прогнозів врожаю соняшника в новому сезоні на 35-40% до 9-11 млн т.

У травні Україна збільшила експорт соняшникової олії у порівнянні з квітнем на 23% до 186 тис т завдяки налагодженню ланцюгів поставок через західні кордони та працюючі порти. Країни ЄС придбали 82% експортованої у травні з України олії, зокрема Польща – майже 20%.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!