Через можливі проблеми з сушінням зерна аграрії частково замінюють кукурудзу на сою

Джерело:  SuperAgronom
соя

Оскільки у поточному році є побоювання щодо майбутніх проблем із газом для сушіння зерна, логістикою та реалізацією, в LNZ Group кукурудзу на певних площах замінили соєю і трохи соняшником.

Про це у матеріалі «Погода нівелює наслідки війни: стан посівів у різних регіонах» на SuperAgronom.com розповів Роман Франчук, директор з агровиробництва компанії «LNZ Group».

За його словами, компанія обробляє 82 тис. га землі на Сумщині й Черкащині. Стратегічною культурою залишається кукурудза, яку цьогоріч посіяли в межах 30 тис. га. Це на 12 тис. га менше, ніж у 2021-му. Натомість більше посіяли сої та соняшнику, у зв’язку з можливими проблемами з газом та підвищенням цін на сушіння зерна майбутнього врожаю.

Соняшнику цьогоріч посіяли десь 13,5 тис. га по всіх кластерах разом (на Черкащині у Шполянському кластері 5 тис. га, у Лівобережному 1,5 тис. га, в Сумському кластері — 7 тис. га). Увесь зійшов добре, вегетує нормально.

Також у сівозміні компанії є озима пшениця. За словами Романа Франчука, перезимувала вона чудово, випадання немає, вегетація рушила нормально. Рослини підгодовані, поліковані, розвиваються добре.

«На пшениці ми вже провели 2 фунгіцидні обробки, готуємося до 3-ї. яка буде по прапорцевому листку, залежно від погоди. І хоч якихось великих ризиків по хворобах не бачимо, але менше 3 обробок ми по пшениці не робимо ніколи, іноді й 4-та може бути. Аби в результаті отримати хороші показники з врожайності», — зазначив фахівець.

І додав, що по товарному соняшнику обов’язково 2 фунгіцидні обробки роблять, а на ділянках гібридизації — навіть 4.

«Зараз на соняшнику без фунгіцидів не обійдешся. Якщо того не зробити, то, найімовірніше, можна не добирати 300-500 кг з гектара. Закладіть 1-2 досліди — переконаєтесь», — наголосив Роман Франчук.

Також, як і по кукурудзі, по соняшнику внесли страхові гербіциди.

«Я розумію, що у нашій компанії немає проблем із захистом та підживленням культур. Адже маємо агрохімію і мікродобрива  від власного бренду DEFENDA. Але моя порада для агровиробників: якщо хочете отримати врожай — треба трохи вкластись у технологію. Адже без належного захисту важко отримати хороші врожаї», — підсумував директор з агровиробництва LNZ Group.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!