Україна почала імпортувати цибулю з Узбекистану та Казахстану після сезону з рекордним обсягом експорту

лук

За інформацією аналітиків EastFruit, перші оптові партії цибулі узбецького виробництва вже надійшли на оптові ринки України. Цікаво, що про високу ймовірність такого розвитку подій ми повідомляли більше місяця тому у матеріалі «Рекордно високі ціни на цибулю в Україні спровокують імпорт з Узбекистану та Молдови?», коли збирання цибулі в Україні ще тривало. Ця інформація є особливо цікавою після сезону рекордного для останніх 8 років експорту української цибулі.

Незважаючи на те, що цибуля з Узбекистану пропонується в Україні на 15-25% дорожче, ніж цибуля місцевого виробництва, попит на неї досить хороший. Як пояснюють учасники ринку, головна причина готовності українського покупця платити більше за імпортну цибулю полягає у більш високих якісних параметрах узбецької цибулі. Справа в тому, що українські виробники, чекаючи зростання цін на цибулю в зимовий та весняний періоди, постаралися закласти всю якісну цибулю в овочесховища. Відповідно, на місцевому ринку домінує продукція не найвищої якості, що створює можливості для імпорту якісних овочів у цей час.

Зазначимо також, що до нас також надходить інформація про закупівлю українськими трейдерами цибулі не лише в Узбекистані, а й у Казахстані. Останній експортує до 100 тис. тонн цибулі на рік, має добре розвинену інфраструктуру для зберігання цибулі та більш дешеву та швидку логістику до України. Ще більш цікавими виглядають закупівлі цибулі в Таджикистані, де ціни ще нижчі, ніж в Узбекистані, проте про постачання таджицької цибулі в Україну поки не йдеться, оскільки логістика з Таджикистану обійдеться дорожче, і зібрати партію цибулі експортної якості тут складніше, ніж в Узбекистані й Казахстані.

Середні оптові ціни на цибулю в Україні, незважаючи на проблеми з якістю, в середньому в 2,5 рази вищі, ніж роком раніше, у цей же час і вищі, ніж у 2019 році. До речі, вони не змінювалися з середини серпня 2021 року, що характерно для сезонів із рівноважним попитом та пропозицією. Востаннє ціни на цибулю в осінній період зростали в 2018 році, проте потім, ближче до нового року, вони почали знижуватися і продовжили зниження до квітня 2019 року. Після цього сталося різке зростання цін до рекордного в історії рівня в травні 2019 року, проте тоді причини зростання цін були зумовлені загальним дефіцитом продукції в Європі.

Наразі ціни на цибулю в Україні вищі, ніж у будь-якій іншій країні Східної Європи. Лише в Білорусі оптові ціни на цибулю можна порівняти з українськими. Цікаво, що в Росії оптові ціни на цибулю на 33% нижчі, ніж в Україні, хоча і там є проблеми з якістю продукції.

Що ж до країн Центральної Азії, то тут ціни на цибулю суттєво нижчі, ніж в Україні. У Таджикистані та Узбекистані зараз можна купити цибулю вдвічі дешевше, ніж в Україні. Але різниця в абсолютних значеннях ціни не надто висока (близько 15 центів США), що змушує імпортерів шукати найдешевші варіанти логістики. І навіть це не дозволить імпортеру заробити, якщо не продавати імпортну цибулю дорожче, ніж українську.

Саме тому перші партії цибулі з Центральної Азії на ринку України пропонуються дорожче за місцеву продукцію. До речі, з настанням холодів дешева логістика буде недоступною, можливо, тому імпортери й поспішають доставити цибулю на ринок України.

Проте варто звернути увагу і на тенденцію зниження цін на цибулю в Узбекистані та Таджикистані, яка встановилася за останні два тижні. Це значно підвищує шанси на експорт продукції в Україну. Українські ж трейдери вважають, що вже найближчим часом після того, як у фермерів закінчиться цибуля, яка не підлягає тривалому зберіганню, ціни на неї почнуть швидко зростати. Тому вони активно укладають договори на закупівлю цибулі, закладеної на зберігання у Центральній Азії, з постачанням у зимовий період.

 

EastFruit

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!