У США на 3D-принтері надрукували тістечко із рекордної кількості інгредієнтів

Источник:  3D News
3d

Для друку їжі 3D-принтери використовують понад 15 років, і роблять це не тільки для розваги, але також для розвитку серйозних державних програм, наприклад, космічних. Як правило, кількість інгредієнтів, що одночасно використовуються, обмежена, і продукти повинні бути приблизно однієї і досить високої в’язкості, інакше вони не будуть тримати форму. Однак у США змогли розробити алгоритм 3D-друку їжі з рекордної кількості інгредієнтів.

Інженери з Колумбійського університету провели дослідження щодо розробки перспективних методів 3D-друку їжі. У їжі важлива текстура, що робить її бажаною споживання. Особливо це важливо для друку їжі зі штучного м’яса, для якого натуральна текстура — це одна з обов’язкових умов популярності. Об’ємний друк ідеально підходить для такої роботи і, ймовірно, згодом широко використовуватиметься в готуванні будинку або в місцях громадського харчування як продовження політики підвищення екологічності.

Фахівці Колумбійського університету скористалися класичним методом 3D-друку, який використовується під час роботи з пластиком. Це метод наплавленого осадження (FDM). Для термічної обробки інгредієнтів використовувалися два лазери – синій та інфрачервоний у ближньому діапазоні. Як інгредієнти були обрані харчові «чорнила» з тіста для «крекер-грему», арахісова олія, полуничний джем, Nutella, бананове пюре, вишневий сік та глазур. Стверджується, що це найбільша кількість компонентів, що одночасно використовуються для 3D-друку їжі.

Для отримання цілого та приємного на вигляд тістечка знадобилося вісім спроб, що відображено у відео. У міру створення восьмого вдалого «виробу» було вироблено рекомендації підвищення стійкості форми харчового об’єкта. Наприклад, був розроблений метод армованого друку каркасу для рідких інгредієнтів. Тістечко було надруковано без втручання людини повністю за допомогою програми та принтера.

«Контроль шляху екструзії [сопла принтеру] дає нам можливість створювати унікальні ґратчасті структури та переплетені комбінації інгредієнтів, які неможливо відтворити за допомогою звичайних методів екструзії або формування», — кажуть дослідники, які продовжать роботу над удосконаленням свого пристрою для оптимізації.

Метки:

У Вас возникли дополнительные вопросы?
Будем рады помочь!