Влада Єгипту хоче перетворити посушливі землі на родючі угіддя

Джерело:  Зерно Он-Лайн
Египет зерно

Влада Єгипту намагається реалізувати масштабний проект «Майбутнє Єгипту» щодо перетворення Західної пустелі на придатні для сільського господарства землі.

Проект спрямований на відновлення 1,8 млн. га землі до 2030 року. Також він дозволить скоротити імпорт основних сільгоспкультур замістити імпорт 2 млн. тонн пшениці, 180 тисяч тонн кукурудзи та 360 тисяч тонн цукру щорічно. Також влада планує збільшити експорт сільгосппродукції на 20-25% на найближчі п’ять років. Загальна вартість проекту перевищує 160 млн. доларів, проте він дозволить економити близько 3,7 млрд. доларів на рік.

Незважаючи на амбітність проекту, його супроводжують деякі проблеми. Однією з головних труднощів є дефіцит води. На відміну від родючих ґрунтів долини Нілу, піски Західної пустелі довго були посушливими та бідними на поживні речовини. Для зрошення нових полів використовуються підземні води, що призводить до виснаження та засолення ґрунтів.

Крім того, частина економіки проекту контролює єгипетські збройні сили. Військові використовують привілейоване становище країни, щоб обійти конкурентів. Це викликає сумніви щодо ефективності проекту.

Критики також зазначають, що масштабні інфраструктурні проекти, такі як будівництво нової столиці та розширення Суецького каналу ставлять під загрозу фінансову стабільність країни. Однак Єгипет отримав значну фінансову допомогу від міжнародних партнерів, зокрема 35 млрд доларів від ОАЕ та 16 млрд доларів від МВФ та ЄС.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!