Українські виробники продуктів харчування збільшили експорт товарів до ЄС та Африки

Джерело:  Delo
Україна

У першому півріччі 2024 року експорт агропродовольчих товарів з України зріс на 5% до 12 451 мільйона доларів. Частка агропродовольчого експорту в загальному експорті України склала 64%, з основними ринками збуту в Європейському Союзі, Азії та Африці, які разом формують 94% від загальної вартості. Про це інформує пресслужба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Країни Європейського Союзу, які третій рік зберігають лідерство як основний імпортер української агропродукції з початку повномасштабної агресії, за перше півріччя 2024 року закупили понад 50% українського продовольства на суму 6285 мільйонів доларів, що на 4% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Водночас країни Азії імпортували українське продовольство на суму 3909 мільйонів доларів, що на 9% менше, ніж у першій половині 2023 року. Частка Азії склала понад 31% від загального обсягу аграрного експорту.

Експорт до країн Африки склав 1475 мільйонів доларів, що у 1,7 рази більше минулорічного показника, а частка цього регіону в загальному експорті аграрної продукції досягла 12%.

У першій половині 2024 року Іспанія є провідним імпортером української агропродукції з обсягом закупівель 1518 мільйонів доларів, що забезпечило їй 12% у загальному експорті. Китай займає другу позицію з закупівлями на суму 946 мільйонів доларів, що складає приблизно 8% від загального обсягу. Туреччина утримує третє місце з обсягом закупівель 926 мільйонів доларів, що перевищує 7% від загальної вартості.

Основними групами продукції в аграрному експорті України залишаються зернові культури (5264 мільйони доларів), олії та жири (3079 мільйонів доларів), олійні культури (1061 мільйон доларів), залишки і відходи харчової промисловості (821 мільйон доларів) та м’ясо і субпродукти (505 мільйонів доларів). Разом ці категорії забезпечують 86% виручки від продажу українських агропродовольчих товарів на світових ринках.

Також в поточному році спостерігається збільшення експорту м’ясопродуктів, олії, залишків та відходів, хоча виручка від продажу олійних культур зменшилась, а доходи від експорту зерна залишилися на практично тому ж рівні.

Як повідомили у пресслужбі центру, у 2024 році експорт і імпорт агропродовольчих товарів зростають синхронно, але повільно, і їх товарна і географічна структура залишаються стабільними. Якщо зберігатимуться поточні тенденції і сприятливі умови як на внутрішньому, так і на глобальному рівнях, Україна зможе підтримати показники зовнішньої аграрної торгівлі на рівні 2023 року.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!