Україна. Експорт зернових та олійних культур за 2022-2023 рік

экспорт зерно

Експорт зерна з України через зерновий коридор

Результати експорту аграрної продукції «зерновим коридором» в Україні

Міністерство інфраструктури 14 вересня розмістило на своїй сторінці у Facebook підсумки експорту продовольства Чорним морем. Україна за 45 днів роботи «зернового коридору» змогла вивезти понад 3,1 млн. тонн аграрної продукції до країн Азії, Європи та Африки.

Як працює «зерновий коридор»?

Морський експорт агропродукції «зерновим коридором» було відновлено 1 серпня. За умовами підписаної угоди відвантаження зерна з України проводиться у трьох портах «Великої Одеси»: Одеса, Чорноморськ та Південний (Одеська область). Із завантажених в українських портах балкерів формується караван. Він разом із лідируючим судном вирушає до Туреччини на інспекційну перевірку. Судна, які успішно її пройдуть, зможуть продовжити рух за узгодженим курсом.

Зерновий коридор в Україні працює у двосторонньому напрямку: скільки кораблів зайшло до наших портів для завантаження зерна, стільки ж вийшло до портів призначення.

За 45 днів роботи українські чорноморські порти обробили 134 судна. На їх борти завантажили 3,1 млн тонн різної аграрної продукції: кукурудзи, пшениці, ячменю, ріпаку, сої та олії. Продовольство експортують для країн:

  • Азії — відправлено 71 судно з 1,4 млн тонн агропродукції;
  • Європи — 44 суди, 1,1 млн тонн;
  • Африки – 19 суден, 0,6 млн тонн.

На Африканському континенті основним споживачем українських зернових культур є Єгипет. Коли відновили експорт зерна зерновим коридором, до Єгипту відправили 10 суден, до Судану — 3 судна, а до Кенії, Алжиру, Сомалі, Джибуті та Лівії — по 1 судну.

Нюанси «зернової угоди» між Україною та Росією

Зернова угода України та Росії була укладена 22 липня 2022 року в Стамбулі за посередництва ООН та Туреччини. Її мета – розблокувати три порти «Великої Одеси» та створити у Чорному морі безпечний гуманітарний коридор від українського узбережжя до Босфору, щоб відновити вивезення аграрної продукції. В Україні через розпочату Росію війну виявилися заблокованими 20–25 млн тонн зерна.

Угода не передбачала прямих домовленостей між Києвом та Москвою. Обидві сторони взяли зобов’язання перед Анкарою та ООН. Угоду про експорт зерна з українських портів підписали Україна, Туреччина та ООН. Дзеркальний документ було підписано Росією, Туреччиною та ООН. Термін дії договору – 120 днів з можливістю продовження. Він передбачає, що судна, що знаходяться в портах «Великої Одеси» та вказаних коридорах, не можуть атакуватися. Виконання умов угоди контролює спільний координаційний центр у Стамбулі.

Україна відправила перше торгове судно, завантажене кукурудзою, з порту Одеса 1 серпня. Наступного дня воно прибуло до Стамбула, де пройшло інспекційну перевірку і вирушило до Лівану. Після успішного тестування «зернового коридору» вирушив перший караван із трьох кораблів, завантажених у портах Одеса та Чорноморськ.

Влада України проводить усі необхідні роботи, щоб порти «Великої Одеси» за короткий час змогли експортувати 3–4 млн тонн продукту аграрного бізнесу щомісяця. До початку війни обсяг такого вантажу становив майже 5 млн тонн на місяць. Економіка України зможе одержати мільярди прибутку.