У серпні значення Індексу продовольчих цін ФАО дещо знизилося

Джерело:  ФАО
фао

У серпні 2024 року значення Індексу продовольчих цін ФАО* (ІПЦФ) становило 120,7 пункту, що трохи нижче за переглянутий липневий показник: зростання індексів цін на рослинні олії та молочну продукцію було компенсовано зниженням індексів цін на цукор, м’ясо та зернові. Порівняння з даними за попередні періоди вказує на те, що в серпні середнє значення ІПЦФ виявилося на 1,1% нижче, ніж у відповідний період минулого року, і на 24,7 відсотка нижче пікового рівня в 160,3 пункту, досягнутого в березні 2022 року. року.

» Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО у серпні склало 110,1 пункту, що на 0,6 пункту (0,5 відсотка) нижче за його липневий показник і на 14,9 пункту (11,9 процента) нижче рівня серпня 2023 . Світові експортні ціни на пшеницю знизилися порівняно з попереднім місяцем під впливом млявого попиту на міжнародних ринках та загострення конкуренції між експортерами, зумовленого, зокрема, конкурентоспроможністю цін на продукцію з Чорноморського регіону. Зниженню цін також сприяв вищий, ніж очікувалося, обсяг виробництва пшениці в Аргентині та Сполучених Штатах Америки. Світові ціни на кукурудзу, навпаки, дещо зросли, головним чином через побоювання з приводу того, як аномальна спека може вплинути на врожай у Європейському Союзі та окремих регіонах Сполучених Штатів Америки. Підвищальний тиск на ціни також спричинив скорочення пропозиції на внутрішньому ринку України та зниження прогнозу щодо обсягу виробництва кукурудзи в країні. Щодо інших фуражних зернових, то було відзначено зниження світових цін на ячмінь та зростання цін на сорго. Значення Індексу цін ФАО на всі види рису в серпні збільшилося на 0,6 відсотка, що обумовлено деяким збільшенням котирувань неіндійських сортів рису під впливом сезонного зниження пропозиції та на тлі зростання курсу національної валюти деяких країн-експортерів по відношенню до долара США.

» Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у серпні склало 136,0 пункту, що на 1,0 пункту (0,8 відсотка) вище за його липневий рівень і є найвищим показником з січня 2023 року. Зафіксований невеликий приріст зумовлений насамперед підвищенням світових цін на пальмову олію, яка з лишком компенсувала зниження котирувань соєвої, соняшникової та ріпакової олії. Світові ціни на пальмову олію продовжили зростати третій місяць поспіль. Зростанню цін також сприяв той факт, що, незважаючи на сезонне підвищення, виробничий потенціал в Індонезії був реалізований не повністю. Світові ціни на соєву олію, навпаки, знизилися, головним чином через збереження сприятливих видів на врожай сої у світі в сезоні 2024–2025 років. Після зростання світових цін на соняшникову і ріпакову олію, що тривало протягом багатьох місяців поспіль, також суттєво знизилися, в основному під впливом відповідно зниження попиту на світових ринках і сезонного фактора високого врожаю ріпаку в Канаді.

» У серпні середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО склало 130,6 пункту, що на 2,8 пункту (2,2 відсотка) вище липневого показника і на 16,3 пункту (14,2 відсотка) перевищує рівень відповідності. У серпні світові ціни на всі види молочної продукції зросли, причому найбільш помітно – на сухе незбиране молоко, що обумовлено стрімким збільшенням імпортного попиту на спотові поставки та низьким рівнем запасів в основних регіонах виробництва. Було зафіксовано зростання світових цін на вершкове масло та сухе знежирене молоко, причому котирування вершкового масла досягли історичного максимуму, чому сприяли підвищення попиту на продукцію з короткими та тривалими термінами постачання та деяка невизначеність щодо достатності рівня пропозиції молока у Західній Європі; в Океанії, навпаки, котирування різко знизилися внаслідок послаблення попиту та очікуваного сезонного збільшення пропозиції молока. Світові ціни на сир також зросли, головним чином, під впливом обмеженості запасів і скорочення виробництва сиру в Європі, а також підвищення імпортного попиту на світових ринках.

» Середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО у серпні склало 119,5 пункту, що на 0,9 пункту (0,7 відсотка) нижче за його липневий показник, але все ще на 4,3 пункту (3,7 відсотка) вище за порівняно з відповідним періодом минулого року.У серпні було зафіксовано різке зниження світових котирувань м’яса птиці: наслідки добровільного призупинення Бразилією експорту м’яса птиці через спалах хвороби Ньюкасла продовжують позначатися на котируваннях продукції з Бразилії, навіть незважаючи на оголошення уряду країни про те, що спалах захворювання вдалося перемогти через тиждень.Світові ціни на свинину продовжили знижуватись другий місяць поспіль під впливом млявого імпортного попиту через наявність достатньої експортної пропозиції в основних регіонах виробництва. Після трьох місяців неухильного зростання в серпні трохи знизилися світові ціни на баранину внаслідок скорочення імпортних закупівель, зокрема Китаєм. Світові ціни на яловичину, навпаки, дещо зросли, чому сезонне зниження чисельності поголів’я забійних тварин в Океанії сприяло.

» У серпні середнє значення індексу цін на цукор ФАО склало 113,9 пункту, що на 5,7 пункту (4,7 відсотка) нижче липневого рівня і на цілих 34,3 пункту (23,2 відсотка) нижче відповідного рівня минулого; таким чином, цей показник досяг найнижчого значення з жовтня 2022 року. Зафіксоване у серпні скорочення було зумовлене головним чином підвищенням прогнозу виробництва на сезон 2024–2025 років у Таїланді та Індії на тлі сприятливої ​​для розвитку посівів цукрової тростини ситуації з опадами. Зниженню світових цін на цукор також сприяло зниження світових котирувань сирої нафти. Однак наприкінці серпня такі фактори, як стурбованість з приводу наслідків пожеж для посівів цукрової тростини в ключових районах вирощування в Бразилії та нижчий, ніж очікувалося раніше, обсяг виробництва цукру в першій половині місяця, зумовили різке підвищення світових цін на цукор, обмеживши зафіксоване в цьому місяці зниження.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!