Світова торгівля овочами зростає

овочі

За 2023 рік, як свідчать актуальні дані Міжнародного торгового центру, глобальна торгівля овочами збільшилась на 9 % відносно 2022 року, сягнувши 93 млрд дол. (цифри можуть бути скориговані). В рейтингу груп продукції сільського господарства і переробної промисловості овочі посіли 12-е місце, розташувавшись після різних харчових продуктів (104 млрд дол.), але випередивши плодоовочеву переробку (84 млрд дол.).

Найбільшими світовими експортерами овочевих культур традиційно стали Китай (11,0 млрд дол.), Мексика (9,9 млрд дол.), Нідерланди (9,5 млрд дол.), Іспанія (9,3 млрд дол.), Канада (6,4 млрд дол.), США (5,3 млрд дол.), Франція (3,5 млрд дол.), Бельгія (2,9 млрд дол.), Туреччина (2,4 млрд дол.) й Італія (2,3 млрд дол).

Якщо не враховувати сушених бобових, до товарних позицій з найвищою виручкою торік належали помідори, заморожені овочі, перець, картопля і цибуля. Також виділялись вартістю експорту капуста, огірки, сушені овочі та гриби, часник, салат-латук, морква.

Експорт основних овочевих культур на глобальному ринку, млрд дол.

Після різкої втрати виробничо-експортного потенціалу в даному сегменті за результатами 2022 року через окупацію та бойові дії, нашій країні у 2023 році вдалось дещо призупинити негативну динаміку, про що йшлося в підсумковому матеріалі УААЕ, однак не для всіх культур. Нинішній рік характеризується нарощуванням зарубіжних продажів цибулі. В цілому повільне відновлення сектору пояснюється зміною регіональної структури вирощування овочів в Україні, коли замість південних все більшу роль відіграють підприємства з західних і центральних областей, що перемістили наявні виробничі потужності або вперше увійшли в цей бізнес. Асоціація виділяє головний результат минулого року – разом з пожвавленням експорту вдалось скоротити нестачу пропозиції на внутрішньому продовольчому ринку.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!