Підвищення котирувань цін на всі товари призвело до зростання Індексу продовольчих цін ФАО у вересні

Джерело:  ФАО
фао

У вересні 2024 року Індекс продовольчих цін ФАО (ІПЦФ) року становив 124,4 пункту, що на 3 відсотка вище за серпневий рівень; за період з березня 2022 року це найбільше збільшення порівняно з показником минулого місяця. Підвищилися котирування цін на всі товари, включені до цього індексу: зростання склало від 0,4 відсотка для індексу цін на м’ясо до 10,4 відсотка для цукру. Порівняно зі стандартними рівнями минулих періодів ІПЦФ у вересні був на 2,1 відсотка вищим за аналогічний показник минулого року, але на 22,4 відсотка нижче свого піку в 160,3 пункту, досягнутого в березні 2022 року.

» Індекс цін на зернові ФАО  склав у вересні в середньому 113,5 пункту, що на 3,3 пункту (3,0 відсотка) вище за серпневий показник, але на 12,8 пункту (10,2 відсотка) нижче за рівень вересня 2023 року. Після зниження протягом трьох місяців поспіль світові ціни на пшеницю у вересні зросли, що головним чином пов’язане з побоюваннями щодо несприятливих погодних умов деяких ключових експортерів. Через надмірно вологу погоду в Канаді відбулася затримка збирання врожаю, а в Європейському союзі суттєво знизився прогноз виробництва. Проте постачання з Чорноморського регіону за конкурентними цінами обмежили зростання цін. Світові ціни на кукурудзу також зросли у місячному вирахуванні, чому сприяв низький рівень води в річках Мадейра у Бразилії та Міссісіпі у Сполучених Штатах Америки, а також високий внутрішній попит у Бразилії та гарні темпи експорту до Аргентини. Якщо говорити про інші фуражні зернові, то світові ціни на ячмінь зміцнилися, а на сорго впали. Індекс цін ФАО на всі види рису у вересні знизився на 0,7 відсотка, що було обумовлено загалом стриманою активністю на ринках та зниженням котирувань на індійський рис басмати у зв’язку з надходженням рису нового врожаю та скасуванням урядом Індії мінімальної стартової ціни, що використовується для реєстрації експорту басматі рису.

» Індекс цін на рослинні олії ФАО у вересні становив у середньому 142,4 пункту, що на 6,2 пункту (4,6 відсотка) вище, ніж у серпні, і досяг свого найвищого рівня за період з початку 2023 року. Зростання цього індексу, що продовжується, було обумовлено зростанням котирувань цін на пальмову, соєву, соняшникову і рапсову олії. Світові ціни на пальмову олію у вересні зростали четвертий місяць поспіль – головним чином через побоювання, що обсяг його виробництва буде нижчим від очікуваного, що збіглося з очікуваним сезонним зниженням виробництва в основних країнах-виробниках у Південно-Східній Азії. При цьому світові котирування цін на соєву олію відновилися, що в першу чергу було пов’язано з тим, що в Сполучених Штатах Америки обсяги переробки виявилися нижчими за очікувані. Відновленню граничних цін на соняшникову та ріпакову олію у вересні сприяло погіршення прогнозів пропозиції внаслідок скорочення виробництва відповідних олійних культур у сезоні 2024–2025 років.

» Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО склало у вересні 136,3 пункту, що на 5,0 пункту (3,8 відсотка) вище серпневого показника і на 24,3 пункту (21,7 відсотка) вище за аналогічний показник минулого року. Зростання цього індексу було зумовлено підвищенням цін на всі молочні продукти, при цьому найбільше зросли ціни на сухе незбиране молоко, чому сприяв високий попит на імпорт в Азії, незважаючи на сезонне збільшення виробництва молока в Океанії. Ціни на сухе знежирене молоко зросли через обмежені можливості експорту на тлі скорочення постачання молока та активних закупівель на внутрішньому ринку в Західній Європі. При цьому світові ціни на вершкове масло зростають одинадцятий місяць поспіль, чому сприяють високий імпортний та внутрішній попит, обмеженість запасів та скорочення постачання молока в Західній Європі. Світові ціни на сир також зросли через високий світовий імпортний попит і обмежені можливості експорту в Західній Європі, де виробництво молока сезонно знижується.

» Індекс цін на м’ясо ФАО у вересні становив у середньому 119,6 пункту, що на 0,4 пункту (0,4 відсотка) вище серпневого показника і на 5,5 пункту (4,8 відсотка) більше, ніж роком раніше. Зростання цього індексу було зумовлене підвищенням цін на м’ясо птиці, що насамперед відображає високий імпортний попит на бразильське м’ясо птиці після ослаблення торгових обмежень, пов’язаних із пневмоенцефалітом птахів. Проте світові ціни на м’ясо великої рогатої худоби залишалися стабільними, оскільки задоволення світового імпортного попиту виявилося досить обмеженого обсягу поставок з провідних країн-виробників. Не змінилися світові ціни на свинину; світових поставок вистачало для задоволення попиту, включаючи зростання продажів на внутрішньому ринку в Європейському союзі. На баранину ж світові ціни трохи знизилися, що в основному було обумовлено, як і раніше, млявим попитом на імпорт з Китаю.

» Індекс цін на цукор ФАО у вересні становив у середньому 125,7 пункту, що на 11,9 пункту (10,4 відсотка) вище порівняно із серпнем, але на 37 пунктів (22,7 відсотка) нижче, ніж роком раніше. Вересневе зростання було викликане побоюваннями щодо скорочення пропозиції на світовому ринку у майбутньому сезоні 2024–2025 років. Основним фактором зростання світових цін на цукор стало погіршення видів на врожай у Бразилії через тривалу посушливу погоду та пожежі, які наприкінці серпня пошкодили поля цукрової тростини. Спільному зростанню світових цін на цукор сприяли також побоювання, що рішення уряду Індії зняти обмеження на використання цукрової тростини для виробництва етанолу може вплинути на обсяги експорту цукру з Індії.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!