Перевиробництво основних культур активізує вирощування нішевих

Джерело:  AgroPortal.ua
горох

Нішеві культури мають кращу маржинальність, але набагато більше ризиків. Іноді для фермера простіше працювати з уже знайомою культурою, яка буде мати меншу, але стабільну маржинальність і кращу прогнозованість.

Про це розповів незалежний аналітик аграрного ринку Андрій Біленький на форумі «Зерно і переробка: розвиток попри війну – 2024».

«У період, коли ціна на основні зернові культури висока, фермер більш зацікавлений у вирощуванні саме зернових. А в ті періоди, коли ціна на зернові падає, і маржинальність вирощування основних культур просідає, виникає зацікавленість до нішевих культур. Тобто щойно ми побачимо перевиробництво, ідеальні погодні умови, й у нас буде дуже багато кукурудзи та пшениці, можна говорити, що в наступні 2-3 роки буде збільшено виробництво різних нішевих культур», — коментує Андрій Біленький.

Проте нішеві культури ніколи не замінять основні на ринку, вони не зможуть конкурувати з культурами-монополістами. Це просто додатковий інструмент, який дозволяє фермеру не тільки покращувати сівозміну, а й оптимізувати ризики.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!