Пальмова олія більше не є найдешевшою в світі

Джерело:  УкрАгроКонсалт
пальмова олія
UkrAgroConsult

Пальмова олія втратила свої позиції найдешевшої харчової олії у світі завдяки скороченню виробництва в найбільших країнах-виробниках та великій кількості альтернативних олій, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Пальмова олія, яка в листопаді 2022 року продавалася зі знижкою в 782 долари за тонну по відношенню до соєвої олії, зараз має низьку премію. На відміну від сої, соняшнику та ріпаку, врожай олійних пальм збирають цілий рік, і для виробництва пальмової олії потрібно менше землі, тобто вона зазвичай дешевша.

Індонезійські та малайзійські пальмові плантації, на які припадає 85% світових поставок, стикаються з проблемами. Дрібні землевласники не бажають вирубувати старі дерева та пересаджувати їх, оскільки для плодоносіння нових дерев може знадобитися 4-5 років, у порівнянні з приблизно 6 місяцями для сої.

Ціни на пальмову олію в 2024 році зросли на 10%, тоді як ціни на соєву олію знизились приблизно на 9% через кращі перспективи врожаю в таких країнах, як США. Структурні зміни малоймовірні в найближчій та середньостроковій перспективах через унікальні якості пальмової олії, які роблять її привабливою для багатьох секторів.

«Ключові користувачі, такі як виробники печива, ресторани та готелі в Індії, навряд чи будуть шукати замінники негайно, навіть якщо споживання пальмової олії в домогосподарствах може перейти до її конкурентів», – повідомили в Patanjali Foods Ltd., одному з провідних національні імпортерів харчової олії в Індії. Попит на біодизельне паливо в Індонезії також підтримуватиме ціни на пальмову олію.

Пальмову олію можна знайти всюди: від піци та морозива до шампуню та губної помади. Виробники кормів для тварин також використовують її як інгредієнт, а деякі країни переробляють пальмову олію на біопаливо.

Ринок пальмової олії може скорегуватися, коли спрацюють сезонні чинники попиту та пропозиції. Споживання пальмової олії зазвичай знижується в грудні та січні в Індії, найбільшому імпортері, оскільки вона твердне за нижчих температур, спонукаючи споживачів шукати альтернативи.

«Коли фестивальний попит в Індії зникне, а сезон високого виробництва пальмової олії в Південно-Східній Азії набере обертів, премія може знизитись. Якщо цього не станеться, пальмова олія втратить свою величезну частку ринку на користь сої та соняшникової олії в Індії», – повідомили в Kaleesuwari Intercontinental.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!