Коваль окреслив три пріоритети для борошномельної галузі

Джерело:  AgroPortal.ua
борошно

Борошномельна галузь надзвичайно важлива, і серед векторів розвитку аграрного сектору визначено декілька пріоритетів. Серед основних: євроінтеграція, розвиток глибинної переробки, відкриття нових ринків.

На цьому наголосив міністр аграрної політики та продовольства України Віталій Коваль під час форуму «Зерно і переробка: розвиток попри війну 2024».

Борошномели та переробники мають швидше переходити на правила ЄС, щоб забезпечити харчову безпеку та підняти стандарти продукції. Водночас ми маємо розвивати глибинну переробку, щоб не експортувати сировину. У нас новий горизонт — ми перетворюємося на агроіндустріальну країну.

Він додав, що наразі Україна в агросекторі має один із найнижчих показників середньозваженої вартості тонни продукції на експорт у категорії зернових та продуктів харчування. Це $309/т, коли інші країни мають показники $1-1,4 тис. за тонну переробки.

«Тобто за цим показником ми програємо в 3-5 разів, але маємо використати як вікно можливостей для того, щоб переробка стала ще більш глибинною, і вартість нашого експорту зростала», — зазначив Віталій Коваль.

Третій вектор розвитку, на якому наголосив міністр, — відкриття нових ринків. Віталій Коваль зазначив, що в цьому питанні покладаються великі сподівання на профільні асоціації та їх залучення до формування державної політики у галузі.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!