Ціни на чорноморську соняшникову олію знижуються через тиск з боку інших олій

Джерело:  Fastmarkets
соняшникова олія

Це сталося на тлі рясної пропозиції соєвої олії, щодо значної різниці в цінах між соєвою та соняшниковою олією та падіння цін на інші рослинні олії, що в сукупності чинило тиск на весь комплекс і спонукало покупців звернутися до альтернатив.

“Ціни на соняшникову олію падають через достатню пропозицію соєвої олії у постачальників, а також зниження цін на інші м’які олії та пальмову олію”, – розповів Fastmarkets Анілкумар Багані, керівник відділу досліджень у брокерській компанії Sunvin Group, що базується в Мумбаї.

«Загалом це чинить тиск на зниження цін на соняшникову олію, оскільки вона [була] надзвичайно високою в порівнянні з конкурентами», – сказав Багані.

Чому впали ціни на соняшникову олію?

Результати двох останніх єгипетських тендерів наголосили на двох моментах. По-перше, Єгипет, великий імпортер рослинних олій, як і раніше, має великі запаси соняшникової олії. По-друге, фокус тендерів на купівлю більшої кількості соєвої олії, ніж соняшникової, означав, що потреба країни в соєвій олії була вищою.

У той же час деякі джерела вважають, що єгипетська державна закупівельна агенція GASC не закуповувала соняшникову олію через її високу вартість порівняно з соєвою олією, що стурбувало деяких продавців соняшникової олії.

«Продавці соняшникової олії, налякані такою картиною, вийшли продавати та покрити весь попит, який був. Але паніки з боку продавців немає, і не всі готові продавати за будь-яку ціну, оскільки маржа переробки не має великого розриву», — сказав керуючий партнер Sunstone Brokers Сергій Репецький, маючи на увазі відносно низьку маржу виробництва, яка говорить про те, що маслоекстракційні підприємства не будуть зацікавлені у виробництві великої кількості олії.

«Швидше за все, на початку серпня ціни на соняшникову олію зможуть відіграти падіння, і до нового врожаю ціна зросте в середньому на $30 за тонну», — сказав Репецький, коментуючи подальшу динаміку цін у разі скорочення поставок.

Тим часом з початком торгівлі новим урожаєм різниця в ціні (також відома як спред) порівняно зі старим урожаєм не збільшилася.

«Мінімальний розкид між старим та новим урожаєм свідчить, з одного боку, про достатню пропозицію старого, а з іншого — про побоювання та невпевненість щодо розмірів нового врожаю», — сказав Репецький.

Ціни на соняшникову олію різко впали

За останні два тижні ціни на обсяги постачання соняшникової олії до Причорномор’я впали на 40–50 доларів за тонну, або на 3–5% для постачання в липні на умовах CIF Туреччина та CIF Індія.

На момент публікації ціни на чорноморську олію перебували в діапазоні 985–990 доларів за тонну проти рівня закупівель близько 970 доларів за тонну.

Соняшникова олія українського походження на умовах CIF Індія з постачанням у липні-серпні пропонувалася на початку тижня $1070 за тонну. Однак до четверга зростання рівня постачання призвело до того, що пропозиції впали до середнього значення $1040 за тонну.

Аналогічно, ціни з постачанням до Туреччини на початку тижня становили 1005 доларів США за тонну, але до четверга впали на 20 доларів США за тонну до 990 доларів США за тонну, тоді як кількість продавців, які мають обсяги для клірингу, збільшилася.

Водночас спотові покупці в портах України говорили лише про помірні постачання з боку продавців країни, незважаючи на падіння цін.

Спотові ціни в основних портах України за тиждень знизилися в середньому на $20 за тонну і на момент публікації ціни в глибоководних портах перебували в діапазоні $900-905 за тонну CPT POC від продавців та $890 за тонну CPT POC від покупців.

Водночас, за офіційними даними, експорт соняшникової олії з України у червні, станом на 26 червня, становив 399 594 тонни, що дає підстави вважати, що червневий експорт стане найнижчим з листопада 2023 року і, можливо, більше ніж на 40% нижче за рекордний рівень експорту, зафіксований у травні, коли він перевищив 714 тис. тонн.

За очікуваннями українських аналітиків, виробництво соняшникової олії в сезоні 2023/24 може становити 6,1 млн тонн, а експорт може трохи збільшитися до 5,7 млн ​​тонн. З вересня 2023 року по 26 червня поточного року вже експортовано 5,5 млн. тонн соняшникової олії.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!