Болгарія збере найнижчий врожай соняшнику за десятиліття

Джерело:  OleoScope
подсолнечник

Новий звіт Міністерства сільського господарства США FAS/Sofiа оцінює скорочення врожаю олійних культур у Болгарії в 2024/25 МР через надзвичайно спекотні та сухі погодні умови в липні та серпні.

FAS/Sofia оцінює врожай ріпаку в 190 тис. тонн, що на 9% менше, ніж минулого року, і на 36% менше, ніж два роки тому. Оцінка ґрунтується на попередніх даних про врожай, які показують зниження середньої врожайності. У МР 2023/24 Болгарія була нетто-імпортером ріпаку зі зростанням торгівлі, зумовленим розширенням внутрішніх потужностей з переробки, і ця тенденція, як очікується, збережеться в МР 2024/25.

При цьому міністерство сільського господарства Болгарії повідомило про додаткове скорочення збиральних площ на основі оновлених попередніх даних про врожай з 75,5 тис. га на початку червня до 70 тис. га станом на серпень. Це на 12% нижче, ніж площа, прибрана в 2023/24 МР. Дані також показують зниження середньої врожайності ріпаку на 5,7% (2,48 т/га) і на 26,2% зниження виробництва (172 тис. тонн) порівняно з 2023/24 МР.

Урожай соняшника, за оцінками, скоротиться до 1,7 млн ​​тонн в МР 2024/25, що на 4% менше, ніж минулого року, і на 21% менше, ніж у МР 2022/23. Це падіння контрастує з більш ранніми оптимістичними очікуваннями навесні через вищу посівну площу соняшника цього року. Якщо прогноз здійсниться, це буде найменший урожай соняшнику за останні десять років. Прогнозується, що ці події призведуть до дефіциту насіння та ймовірного зниження експорту та переробки.

Оновлені попередні дані міністерства країни зі збирання врожаю на кінець серпня показують збільшення площі, засіяної соняшником, — 922 тис. га, що на 7,1% більше ніж за аналогічний період минулого року, але перші дані щодо збирання врожаю станом на 29 серпня показують зниження врожайності на 16% (1,47 т/га) порівняно з 2023/24 мг.Початкові запаси у 2024/25 МР оцінюються у 210 тис. тонн порівняно з 271 тис. тоннами у 2023/24 мг.

Попит на імпорт, за прогнозами, буде високим і посилиться скороченням посівів олійних культур у регіоні та в ЄС. З цих причин, за прогнозами, виробництво та експорт соняшникової олії та шроту скоротяться. Трейдери та переробники, ймовірно, обмежать експорт насіння соняшнику, очікуючи зростання цін на продукти переробки.

Болгарія є провідним виробником соняшнику в ЄС із продуктивністю понад 4,5 млн. тонн.В останні два маркетингові роки сильна тиснява дозволила країні експортувати значну кількість соняшникової олії та шроту за межі ЄС. Ситуація може змінитися у 2024/25 МР, і деякі з цих експортних ринків можуть бути тимчасово втрачені через зниження експортних поставок та потенційно менш конкурентоспроможних експортних цін. Крім того, така ситуація може сприяти у зв’язку з вищим попитом ЄС на імпорт олійних культур, рослинних олій та шротів.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!