Україна. У новий сезон зі старими логістичними проблемами

Автор:  Максим Харченко
grain truck зерно грузовик логистика
UkrAgroConsult

Автори статей:

Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

УкрАгроКонсалт має оптимістичні очікування на 2021/22 маркетинговий рік. Виробництво й експорт зернових і зернобобових прогнозується вище в порівнянні з минулим роком. Проте ринок розуміє, що великі врожаї в Україні незмінно обертаються логістичними проблемами, а виконання контрактів в термін стає першочерговим завданням.

Внутрішня логістика давно є ахіллесовою п’ятою українського зернового експорту. Проблеми найчастіше є комплексними, тому локальне рішення у вигляді значного приросту вагонного парку в останні роки не стало панацеєю.

У 2020 році зниження обсягів перевезення зерна залізницею пояснювалося зниженням врожаю кукурудзи, а також повільними продажами виробників через зростання цін.

Із загальної кількості хоперів частина парку в 2021 році повинна стати на плановий ремонт. Таким чином, зміна балансу парку зерновозів буде впливати на підвищення ставки на перевезення, особливо під час пікового попиту в умовах дефіциту тягового складу.

Додатковим фактором тиску на сектор залізничних перевезень, якому зараз немає серйозної альтернативи, стане зростання собівартості автомобільних перевезень внаслідок зростання цін на дизельне паливо.
У 2021 році повернення обсягів врожаю і експорту до рекордних показників 19/20МР стане серйозною перевіркою на міцність для внутрішньої логістики України. На думку УкрАгроКонсалт, невизначеність на ринку перевезень зерна і вразливість логістичних бізнес-процесів сприятиме волатильності тарифів в піковий період літа-осені 2021 року.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який поєднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я з доступом до історичних даних, а також інструментами обробки та завантаження інформації.

Підключіть AgriSupp та підвищіть свою ефективність уже сьогодні!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів:

http://agrisupp.com/ru/register/1

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!