Соняшникова олія стане основним драйвером зростання імпорту олії в Індію в 2021-22 МР

подсолнечник
UkrAgroConsult

Імпорт олії до Індії має зрости до 14 мільйонів тонн у 2021-22 маркетинговому році (листопад-жовтень), в основному за рахунок збільшення імпорту соняшникової олії, сказав Сандіп Баджоріа, генеральний директор брокерської фірми з продажу олій Sunvin Group з Мумбаї, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на S&P Global Platts.

Очікується, що імпорт соняшникової олії зросте до 2,4 млн т у 2021-22 МР з приблизно 1,88 млн т у 2020-2021 роках, оскільки різке зниження імпортного мита у поєднанні з покращенням світового виробництва наблизить її ціну до пальмової та соєвої олії , – сказала Баджоріа.

Індія є найбільшим імпортером рослинних олій у світі та втричі за останні кілька місяців знизила податок на імпорт харчових олій на тлі зростання світових цін, щоб стримувати внутрішню продовольчу інфляцію. Про останнє зниження імпортного мита було оголошено 13 жовтня.

Після останнього скорочення, імпорт сирої соняшникової олії обкладається податком у розмірі 5%, так само, як і соєва олія, і нижче 7,5%, що стягуються з сирої пальмової олії. За словами Баджоріа, хоча пальмова олія, як і раніше, є найдешевшою з олій через її цінову перевагу на ринках походження, рекордний врожай соняшнику в Україні та Росії скорочує розрив.

«Ми прогнозуємо, що світове виробництво насіння соняшника у 2021/22 році становитиме 56,5 млн тонн, що на 6,5 млн тонн більше, ніж у 2020/21 році. Збільшення надходить з України, Росії, ЄС та Аргентини», – сказав Баджоріа.

Баджоріа додав, що нестійка погода, зміни в російських митах на експорт насіння соняшнику та олії, а також повільні продажі фермерами можуть створити проблеми для врожаю соняшнику.

У той час як прямий імпорт рафінованої пальмової олії наразі є найдешевшим варіантом, згідно з політикою Нью-Делі щодо харчових олій, імпорт рафінованої пальмової олії, такої як пальмовий олеїн RBD або рафінований, вибілений і дезодорований пальмовий олеїн, не обмежений тільки до 31 грудня.

За словами Баджоріа, у 2021-22 МР імпорт пальмової олії до Індії може скоротитися до 8,375 мільйона тонн з 8,66 мільйона тонн у 2020-2021 роках.

За оцінками Sunvin Group, у четвертому кварталі 2021 календарного року (жовтень-грудень) імпорт пальмової олії з Індії складе в середньому близько 600 000 тонн на місяць, соєвої олії – 375 000 тонн та соняшникової олії – 180 000 тонн.

Нагадаємо, що Україна є найбільшим постачальником соняшникової олії на світовому ринку.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів:

http://agrisupp.com/ru/register/1

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!