Чорноморський регіон: у новому сезоні боротьба за покупця на ринку соняшникової олії залишиться актуальною

масло
UkrAgroConsult

Автори статей:

Україна та Росія традиційно залишаються ключовими виробниками соняшнику в світі. 2020/21 МР пройшов в умовах скорочення врожаю цієї олійної культури і став найнетиповішим сезоном. Сценарій минулого маркетингового року практично однаковий для цих країн: скорочення врожаю соняшнику більш ніж на 10%, зростання вартості сировини на внутрішньому ринку та соняшникової олії у роздрібній торгівлі, застосування методів державного регулювання при експорті соняшникової олії та сировини, як наслідок, високі ціни експортної торгівлі олією, які, крім того, отримували підтримку від світових ринків олій-конкурентів. Серед ключових імпортерів української соняшникової олії відзначається зростання відвантажень у напрямку Китаю, для Росії – це Туреччина.

У новому 2021/22 МР очікується зростання світового споживання соняшникової олії на 9% та її рекордний імпорт – близько 12 млн т. Серед ключових споживачів традиційно залишаються Індія, Китай та країни ЄС, за якими очікується зростання закупівель більш ніж на 20%. Крім того, закупівлі соняшникової олії країнами “другого ешелону” (обсяг імпорту менше 1 млн т) відновляться до рівня 2019/20 МР.

Зростання показників світової торгівлі олією в 2021/22 МР базується на очікуванні рекордного врожаю в країнах Чорноморського регіону. У 2021/22 МР ключові країни-конкуренти торгівлі соняшниковою олією – Україна та Росія пішли різними шляхами щодо державного регулювання зовнішньої торгівлі. Україна відмовилася від обмежень експорту, Росія продовжила політику стримування цін внутрішньої торгівлі шляхом застосування демпферного мита при експорті соняшникової олії, що в результаті не має негативного впливу на показники експортної статистики.

Оцінки експорту соняшникової олії у 2021/22 МР показують зростання: в Україні – на 32%, у Росії – на 19%, а отже доведеться поборотися за ринки збуту.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалтAgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який поєднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я з доступом до історичних даних, а також інструментами обробки та завантаження інформації.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів:

http://agrisupp.com/ru/register/1

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!